Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul Internațional 'George Enescu' - 27 septembrie 2013

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2013 , ora 12.39

27 septembrie este o nouă zi bogată în evenimente din cadrul Festivalului Enescu. Cei care preferă sonoritățile camerale și în special violoncelul au ocazia să urmărească începând cu ora 17.00 la Ateneul Român unul dintre cele mai respectate ansambluri românești din ultimii 15 ani, "Violoncellissimo". Formația condusă de Marin Cazacu va prezenta un program divers și atractiv, alcătuit din lucrări semnate de Offenbach, Villa-Lobos, Piazzolla și Dvorak. Solista serii va fi soprana Simina Ivan, muziciană cu o bogată activitate internațională, care din 1994 este solistă a Operei de Stat din Viena.

În aceeași zi de 27 septembrie în fața publicului bucureștean va evolua Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, cu dirijorul american Andrew Litton la pupitru, cel care, la 22 de ani, în 1982, era cel mai tânăr câștigător al Concursului Internațional de dirijat organizat de BBC. Programul serii cuprinde Uvertura Academică de Brahms, Concertul pentru pian și orchestră de Grieg și Simfonia a 6-a "Patetica" de Ceaikovski. Solista serii este românca Alexandra Dariescu, originară din Iași, cu studii în Marea Britanie și cu o carieră internațională aplaudată de critica de specialitate. Discurile Alexandrei Dariescu au fost primite cu entuziasm de critica britanică; a susținut deja recitaluri la celebra Carnegie Hall din New York, iar în 2012 a prezentat în premieră britanică Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti, o inițiativă susținută de Insitutul Cultural Român.

În 27 septembrie, seria Concertelor de la miezul nopții o readuce în atenția publicului român de la ora 22.30 la Ateneul Român pe violonista Viktoria Mullova, care alături de ansamblul italian Accademia Bizantina condus de Ottavio Dantone prezintă lucrări de Johann Sebastian Bach.

La Brașov, evoluează Ansamblul Schubert. Rețineți orele 17.00, 19.30 și 22,30 pentru transmisiunile directe din Festivalul Enescu ce pot fi ascultate în 27 septembrie la Radio România Muzical și Radio România Cultural.