ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Evenimentele zilei în Festivalul 'George Enescu'

Publicat: vineri, 20 Septembrie 2019 , ora 0.00
La Radio România Muzical puteți asculta astăzi, 20 septembrie, o serie de concerte din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu". Primul eveniment începe la ora 15, pe scena Sălii Radio, unde Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara va prezenta lucrări precum „Reimagining Vivaldi” de Max Richter, cu violonista Anna Tifu solistă, sub bagheta lui Marco Angius. Urmează „Il canto del neutrini” pentru violoncel și orchestră de Nicola Piovani, acesta aflându-se și la pupitrul dirijoral. Solistul lucrării va fi Yibai Chen, laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția din 2018. Nicola Piovani încheie programul în dubla postură de dirijor și compozitor al Suitei „Fellini”. Concertul poate fi ascultat în direct pe frecvențele postului nostru începând cu ora 15. Comentează Laura Ana Mânzat.
De la ora 19, pe scena Sălii Palatului Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu” din București, alături de ansamblul Vocalconsort Berlin prezintă opera „Moise și Aron” de Arnold Schönberg, în versiunea de concert. Sub bagheta lui Lothar Zagrosek, în distribuție îi regăsim pe actorul Robert Hayward și tenorul John Daszak în rolurile titulare, soprana Julia Sporsén - „O tânără fată”, tenorul Michael Pflumm - „Un tânăr” și mezzosoprana Catherine Wyn-Rogers - „O femeie bolnavă”. Regia multimedia a fost gândită de Nona Ciobanu și Peter Kočir. Opera va putea fi ascultată în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural. La microfon - Luminița Arvunescu.
Pe scena Ateneului român, în seria „Concertelor de la miezul nopții”, ansamblul „Le Talens Lyriques”, condus de Cristophe Rousset va prezenta opera în concert „Iulius Cezar în Egipt” de Georg Friedrich Händel. Distribuția este alcătuită din soprana Karina Gauvin în „Cleopatra”, contratenorul Christopher Lowrey în „Iulius Cezar”, soprana Ann Hallenberg - „Sesto” și contratenorul Kacper Szel±żek - „Tolomeo”. Concertul începe la ora 22:30 și poate fi ascultat în direct, la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Comentează Mihaela Soare.
În seria „Mozartweek in residence”, Camerata Salzburg urcă pe scena Ateneului român astăzi, începând cu ora 16:30. Programul evenimentului este alcătuit din lucrări semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, precum Simfonia nr. 35 „Haffner”, Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră, avându-i soliști pe violonista Akiko Suwanai și violistul Timothy Ridout, dar și o selecțiune de arii din opere mozartiene, protagoniști fiind soprana Mojca Erdmann și tenorul Rolando Villazón. Concertul este precedat de evenimentul „Mozart: conferință și expoziție”, prezentat de dr. Ulrich Leisinger, director de cercetare la Universitatea Mozarteum din Salzburg.
La Muzeul Național Cotroceni are loc un concert susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal”, dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul este intitulat „Muzica Palatelor Voievodale Românești”.
În plan internațional, ca parte a evenimentelor din Festivalul „George Enescu”, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău are loc astăzi un concert susținut de orchestra instituției. Sub bagheta lui Mihail Agafița, ansamblul va prezenta lucrări precum poemul simfonic „Don Juan” de Richard Strauss, poemul elegiac din ciclul „Apres Une Lecture” de Ghenadie Ciobanu. Solistul lucrării este baritonul Vitalie Cebotari, iar versurile au fost scrise de Valeriu Matei. Ștefan Cazacu va continua programul, ca solist al Concertului în Re major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn, iar seara se încheiate cu Rapsodia română de Ciprian Porumbescu.
Sub titlul „Periplu în spațiul latin”, ansamblul „Seducânt” susține un recital în această seară la Palatul Suțu. Grupul muzical este format din fagotista Maria Chifu, pianista Olga Podobinschi, soprana Mihaela Pletea și acordeonistul Fernando Mihalache. Cei patru muzicieni vor prezenta lucrări semnate de compozitori precum Fransisc Poulenc, Georges Bizet, Léo Delibes, Astor Piazzolla sau Manuel de Falla. Evenimentul face parte din seria „Museicorum” organizată de Muzeul Municipiului București, fiind totodată parte din programele asociate Festivalului Internațional „George Enescu”.
Petre Fugaciu