ACUM:
20.15
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.15 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Evenimentele Festivalului 'George Enescu' la Radio România Muzical

Publicat: joi, 19 Septembrie 2019 , ora 0.00
Concertele din cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu' pot fi urmărite și pe frecvențele postului nostru. Începând cu ora 15, în seria 'Muzica secolului XXI', la Sala Radio concertează orchestra de cameră Britten Sinfonia, condusă de Andrew Gourlay. Programul este alcătuit din lucrări precum 'Reflections in time' de Charlotte Bray, 'Prin lumina florilor' de Ulpiu Vlad, Concertul pentru vioară și orchestră de John Woolrich, solistă fiind Sedona Vikram, laureată la ediția din 2018 a Concursului Internațional 'George Enescu'. Evenimentul se încheie cu 'Refugee' de Mark-Anthony Turnage și 'Spiraling' de Collin Matthews. Concertul poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical. Comentează Lucian Haralambie.
În seria 'Mari orchestre ale lumii', sub bagheta lui Christian Badea va evolua Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg. Alături de Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, ansamblul va interpreta Poemul 'Isis' de George Enescu, finalizat postum de Pascal Bentoiu. Urmează Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Dmitri Șostakovici, cu Vadim Repin solist, seara fiind încheiată de Simfonia a IX-a 'Din lumea nouă' de Antonín Dvoűák. Concertul va fi transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural. Prezintă Monica Isăcescu.
Începând cu ora 22:30, la Ateneul român continuă seria 'Concertelor de la miezul nopții'. În această seară, ansamblul 'laBarocca' sub bagheta lui Ruben Jais va oferi melomanilor bucureșteni cantata 'Aci, Galatea și Polifemo' de Georg Friedrich Haendel. Soliștii lucrării vor fi soprana Roberta Mameli, mezzosoprana Sonia Prina și basul Luigi De Donato. Transmisiunea directă va putea ascultată la Radio România Muzical și Radio România Cultural, fiind prezentată de Anca Ioana Andriescu.
Tot astăzi, în cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu', la Ateneul român, Orchestra Națională din Lille, alături de Corul filarmonciii bucureștene, va prezenta, sub bagheta lui Alexandre Bloch, oratoriul 'Ioana D'arc pe rug' de Arthur Honegger. Din distribuție fac parte actrița Marillon Cotillard în rolul titular, soprana Hélène Guilmette în 'Fecioara Maria', soprana Gabrielle Philiponet în 'Margueritte' sau actorul Georges Gay - 'fratele Dominic'.
La Teatrul Excelsior, de la ora 18, în seria 'Mozartweek in residence' are loc spectacolul 'Allerliebster Papa', în cadrul cărora sunt prezentate fragmente din corespondența dintre Leopold și Wolfgang Amadeus Mozart. Scrisorile vor fi recitate de Rolando Villazón, iar programul serii este alcătuit din fragmente ale Sonatelor pentru vioară și pian KV 376-380. Lucrările vor fi interpretate de violonistul Emanuel Tjeknavorian și pianistul Maximilian Kromer.
La Satu Mare este organizat un concert simfonic ce va avea loc la Filarmonica 'Dinu Lipatti'. Orchestra instituției, condusă de Cristian Lupeș, va prezenta lucrări precum Dansurile românești de Bela Bartók, Concertul pentru vioară și orchestră de Paul Constantinescu, solist fiind Vlad Raceu, iar în final figurează selecțiuni din Suita de balet 'Romeo și Julieta' de Serghei Prokofiev. Concertul începe la ora 18:30.