Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

A încetat din viață Alexandru Șipa

Publicat: miercuri, 22 Februarie 2023 , ora 15.33

Muzicologul și promotorul de jazz Alexandru Șipa a încetat din viață, miercuri, 22 februarie, la vârsta de 77 ani.

Absolvent al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Alexandru Șipa a fost organizator al festivalului de la jazz de la Brașov, în perioada 1978-1995.

În anii '90 a organizat și festivalurile de la București și Costinești. De asemenea, la acea vreme era redactor la Televiziunea Română, iar între 2002 și 2005 a lucrat ca manager al Big Band-ului Radio.

Pe lângă numeroase concerte de club și turnee, începând din 2003, Alexandru Șipa a organizat anual Gala Premiilor de jazz, dedicată scenei autohtone. Ultima ediție a avut loc în 2022.

Sorin Zlat, unul dintre muzicienii premiați la aceste gale a împărtășit pentru Radio România Muzical câteva gânduri legate de Alexandru Șipa:

"Aceste gale reuneau muzicieni din toată țara și timp de câteva ore era o experiență plăcută, prin care cunoșteam noi muzicieni și ne bucuram de muzica lor.

Pe lângă aceste gale, el a scris și o serie de cărți, metode, unde a publicat compoziții scrise de jazzmeni români.

Îmi aduc aminte că încerca tot timpul să promoveze noua generație de muzicieni, încerca să le organizeze un concert, un turneu. Pe lângă asta îi sfătuia să-și creeze o imagine și un proiect. Îi ajuta să dea un interviu la radio sau chiar să scoată un album.

Și pe mine personal m-a ajutat foarte mult la începutul carierei. Îți mulțumesc pentru tot prieten drag. Dumnezeu să te odihnească în pace. Nu te vom uita niciodată."

Viorel Grecu