Înapoi la: pagina principală

Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Pianistul Seong Jin Cho, câștigătorul concursului Chopin de la Varșovia: Music box, 14 și 20 decembrie
Publicat: luni, 14 Decembrie 2015
Iată un album despre care s-a vorbit deja destul de mult, apărut la casa Deutsche Grammophon pe 6 noiembrie 2015, la scurt timp după finalul concursului internațional de pian Frederic Chopin de la Varsovia, cu Seong Jin Cho protagonist, pianistul declarat câștigător al acestei competiții, una dintre cele mai grele destinate pianiștilor și printre cele mai râvnite, din moment ce are loc odată la 5 ani.
VIDEO. Cel mai bine vândut album al anului - Timeless cu David Garrett, in CD review din 14 decembrie
Publicat: vineri, 11 Decembrie 2015
"Timeless" este titlul albumului ce reunește două dintre cele mai cunoscute Concerte pentru vioară și orchestră ale repertoriului romantic, propuse de David Garrett într-o colaborare cu Orchestra Filarmonicii din Israel și dirijorul Zubin Mehta - Concerte de Max Bruch și Johannes Brahms, interpretate de acest superstar al generației sale, care a reușit performanța de a se impune tinerilor cu abordările sale crossover.
VIDEO. Raluca Știrbăț - integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu: Interviurile RRM, 4 decembrie 2015
Publicat: marți, 8 Decembrie 2015
În 4 decembrie 2015, Raluca Știrbăț mi-a fost interlocutoare timp de o oră și jumătate la Interviurile Radio Romania Muzical. Subiectul: albumul ei proaspăt lansat în România pe 3 decembrie 2015, la Muzeul Enescu, pe care se regăsește integrala lucrărilor de George Enescu pentru pian solo finalizate de compozitor.
VIDEO. Paolo Bordogna: 'Tutto buffo' - Portret nonconformist, 29 noiembrie 2015
Publicat: joi, 3 Decembrie 2015
Este un nume prezent constant pe afișele marilor teatre italiene de operă, iar în ultimii ani a devenit la fel de iubit și la Sydney, Washington, Madrid, Hamburg sau Viena. Și aceasta datorită, în special, calității, flexibilității și întinderii vocii sale, dar și excepționalului talent actoricesc, ce îi permite să realizeze un număr important de personaje de caracter. Numele său este Paolo Bordogna și îl ascultați pentru întâia dată la Radio România Muzical, în selecțiuni de pe primul său album apărut la casa Decca, în care propune un repertoriu ce-i este caracteristic și care este prezent, destul de rar, pe albume discografice solistice. "Tutto buffo" este titlul acestui CD care reunește câteva dintre cele mai frumoase arii din opera italiană dedicate vocii de bas-bariton.
Peter Ruzicka, dirijorul postumelor enesciene - România valorilor muzicale (III), 1 decembrie 2015
Publicat: miercuri, 2 Decembrie 2015
Cu deosebită plăcere vă prezint acum lucrări enesciene imprimate în Germania, de Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii din Hanovra sub bagheta dirijorului Peter Ruzicka.
Pianista Alexandra Dariescu: 'Preludii', volumul 2 - România valorilor muzicale (III), 1 decembrie 2015
Publicat: miercuri, 2 Decembrie 2015
Cel mai recent album semnat de Alexandra Dariescu a avut parte de o dublă lansare: pentru prima oară a fost prezentat în 19 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", după recitalul susținut de pianistă împreună cu Cvartetul "Ad Libitum"; lansarea de la Londra a avut loc în 2 octombrie 2015.
Pianistul Theodor Paraskivesco în lucrări de George Enescu - România valorilor muzicale (III), 1 decembrie 2015
Publicat: miercuri, 2 Decembrie 2015
În discografia muzicianului naturalizat la Paris găsim o paletă largă de opțiuni repertoriale din care nu puteau lipsi creațiile enesciene, pentru că la 21 de ani, în 1961, Theodor Paraskivesco se număra printre laureații Concursului Internațional de Pian "George Enescu".
VIDEO. 'Petrică și lupul la Hollywood', narator Alice Cooper - Music box, 30 noiembrie și 6 decembrie
Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2015
Un album cu totul altfel, un cadou de Moș Nicolae pentru toții copiii de la 4 la 99 ani: Petrică și lupul la Hollywood. Da, o poveste în spirit contemporan, despre acel Petrică portretizat cândva de muzica și povestea realizate de Serghei Prokofiev, o producție lansată în 13 noiembrie 2015 sub sigla celebrei case de discuri Deutsche Grammophon. Ceea ce veți asculta este de fapt o piesă de teatru radiofonic ce-l are în prim plan pe celebrul rocker Alice Cooper, povestitor, dar și interpret al celorlalte personaje, coloana sonoră fiind alcătuită ingenios atât din muzica originală semnată de Prokofiev, cât și lucrări ale altor compozitori, printre ei Elgar, Gershwin, Wagner, Mahler, Puccini, Smetana, înregistrate special pentru această producție de Orchestra de Tineret a Germaniei, condusă de Alexander Shelley.
Prima Donna de Rufus Wainwright - în premieră la Radio România Muzical
Publicat: duminică, 22 Noiembrie 2015
"Cu siguranță sunt o anomalie, pentru că sunt, dacă nu înrădăcinat, atunci cel puțin foarte atașat de lumea muzicii pop; acolo îmi fac banii
Violoncelista Alisa Weilerstein și pianistul Inon Barnatan - lucrări de Chopin și Rahmaninov: Music box, 23 noiembrie 2015
Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015
În 2 octombrie 2015, Alisa Weilerstein a lansat la casa Decca acest album de recital, înregistrat în compania pianistului Inon Barnatan, deținător al titlului de Artist-in-Association al Filarmonicii din New York, o confirmare a valorii sale excepționale. Un recital ce are ca piese de rezistență două sonate: op.19 de Serghei Rahmaninov și op.65 de Frederic Chopin, alături de câteva miniaturi dintre cele mai cunoscute din literatura dedicată sau adaptată pentru violoncel și pian - un album inclus și în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.
Ravel cu Seiji Ozawa - Music box, 16 noiembrie 2015
Publicat: vineri, 13 Noiembrie 2015
În 1 septembrie, celebrul dirijor Seiji Ozawa a împlinit 80 ani; prilej pentru casa Decca a-i face cadou la aniversare un nou disc, pe care Ozawa îl semnează alături de Orchestra Saito Kinen, cea mai cunoscută orchestră japoneză, înființată chiar de Ozawa. Albumul a apărut pe 14 august 2015 și cuprinde exclusiv lucrări de Maurice Ravel, cu o notă comună: sunt lucrări pentru voce și orchestră, mai puțin cunoscute publicului larg decât, de exemplu, celebrul Bolero. Și în plus, aceste lucrări aduc un omagiu Asiei și moștenirii ei muzicale, mai mult sau mai puțin explicit.
VIDEO. Tenorul Juan Diego Florez - 'Italia': Portret nonconformist, 15 noiembrie
Publicat: vineri, 13 Noiembrie 2015
Este o colecție de canțonete celebre, multe dintre ele aranjate special pentru a evoca sunetul unei autentice formații napoletane, în care apar, alături de celebrul tenor născut la Lima, mandolinistul Avi Avital, acordeonista Ksenjia Sidorova sau chitaristul Craig Ogden, dar și Orchestra Filarmonică Gioacchino Rossini din Pesaro, condusă de talentatul tânăr dirijor Carlo Tenan.
VIDEO. Soprana Julia Lezhneva - albumul Handel, Music box, 9 noiembrie
Publicat: vineri, 30 Octombrie 2015
Ca și în 2 noiembrie, vom asculta un nou album cu muzică de operă barocă; de data aceasta, un album semnat de soprana rusă de 25 ani Julia Lezhneva, acompaniată de ansamblul Il Giardino Armonico, dirijat de Giovanni Antonini. Este un album cu arii de Handel, inclus si in cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.
VIDEO. Contratenorul Max Emanuel Cencic - albumul 'Arie napoletane', Music box, 2 noiembrie
Publicat: vineri, 30 Octombrie 2015
Vă propun un album apărut pe 2 octombrie 2015 sub sigla casei Decca. Este un album pe care iubitorii muzicii baroce, dar si al operei, trebuie să-l aibă in colecție: Arie napoletane semnat de contratenorul Max Emanuel Cencic si Ansamblul Il Pomo d'Oro condus de Maxim Emelyanychev. Un album inclus si in cadrul campaniei Radio Romania Muzical Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015 derulata online la romaniamuzical.ro, acolo va astept sa dati note albumelor dvs. favorite.
În premieră - 'Răpirea din serai' cu Rolando Villazon
Publicat: vineri, 23 Octombrie 2015
La Radio România Muzical aveți ocazia să ascultați în premieră una dintre cele mai recente realizări discografice care îl au în centru pe tenorul Rolando Villazón - opera mozartiană Răpirea din serai, apărută la casa de discuri Deutsche Grammophon în iulie 2015.
'Aida' cu Anja Harteros și Jonas Kaufmann la 'Seara de operă' - 17 octombrie 2015
Publicat: luni, 19 Octombrie 2015
Este cea mai recentă integrală discografică de operă și o realizare demnă de toată lauda.

Sonate cu Itzhak Perlman și Emanuel Ax - Music box, 19 octombrie
Publicat: vineri, 16 Octombrie 2015
În 28 august a fost lansat la nivel internațional cel mai nou disc semnat de violonistul Itzhak Perlman: sonate de Gabriel Fauré și Richard Strauss, înregistrate alături de pianistul Emanuel Ax. Acest disc este cadoul pe care și l-a făcut la aniversarea de 70 ani Itzhak Perlman, un violonist simbol pentru spațiul cultural american, câștigător a nu mai puțin de 16 premii Grammy. Itzhak Perlman a împlinit 70 ani pe 31 august 2015, iar acesta este primul disc nou pe care l-a realizat în ultimii 16 ani. Și este de asemenea, primul disc pe care-l înregistrează în compania prietenului său de o viață, pianistul Emanuel Ex.
Andreas Staier interpretează Bach - CD review, 16 octombrie
Publicat: marți, 13 Octombrie 2015

Pentru un iubitor al muzicii vechi, orice nouă apariție discografică a Concertelor de Johann Sebastian Bach naște bucurii, curiozități și întrebări de genul: ce are nou de spus artistul, s-au descoperit alte detalii istorice, apare cumva o nouă abordare, o nouă ornamentică, un nou fel de a simți și a pune în pagină această muzică, uluitoare în esența sa ? Această reacție o avem și în fața unui nou album Andreas Staier, apărut la Casa de discuri Harmonia Mundi și realizat cu concursul Orchestrei Baroce din Freiburg, ansamblu veteran în domeniu.

VIDEO. Yuja Wang interpretează Ravel - Music box, 12 octombrie
Publicat: vineri, 9 Octombrie 2015
Cel mai nou disc al pianistei Yuja Wang a apărut în 9 octombrie 2015 și cuprinde cele două concerte pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, plus o lucrare pentru pian solo de Gabriel Faure
Schumann cu instrumente istorice - CD review din 13 octombrie
Publicat: joi, 8 Octombrie 2015

Apărut sub sigla Harmonia Mundi, conține două lucrări de anvergură - stigmatizatul Concert pentru vioară și orchestră, dedicat de Schumann lui Joseph Joachim, marele violonist al secolului al XIX-lea, care însă a lăsat în testamentul său dispoziția de a nu fi publicat în următorii 100 de ani - concertul va vedea lumina tiparului abia în 1937, dovedindu-se o lucrare inovatoare, specifică profilului creator din ultimii ani, atât de dramatici, ai autorului german. Alături de acest Concert, Isabelle Faust interpretează și cel de-al treilea Trio cu pian op.110 în sol minor, împreună cu violoncelistul Jean-Guihen Queyras și cu Alexander Melnikov la pian (Melnikov - partenerul său într-o integrală a Sonatelor pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, album distins cu premiul Gramophone în 2012 pentru cea mai bună înregistrare de muzică de cameră).

Un nou album Șostakovici cu Anna Vinnitskaya, Cd review, 7 octombrie
Publicat: luni, 5 Octombrie 2015

"Doar mult mai târziu am înțeles ce se găsește în spatele fațadei muzicii lui Șostakovici", declară pianista Anna Vinnitskaya.

'Furtuna' inspirată de Shakespeare cu ansamblul 'La Tempête' - Arpeggio, 6 octombrie
Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015

Furtuna - „istoria unei călătorii spuse de mai mulți povestitori”, declară Simon-Pierre Bestion, leader-ul companiei artistice „La Tempête”

VIDEO. Max Richter - albumul 'Sleep': Music box, 5 octombrie 2015
Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015
În 4 septembrie 2015 apărea albumul Sleep, semnat de compozitorul britanic Max Richter. Iată ce spune chiar Max Richter despre acest album: "Este un cântec de leagăn de 8 ore, o lucrare gândită pentru pian, coarde, mediu electronic și voci, dar fără cuvinte. Este cântecul meu personal de leagăn pentru o lume frenetică, un manifest pentru un ritm al vieții mai lent".
VIDEO. Preludii de Frederic Chopin interpretate de Yundi: Music box, 5 octombrie 2015
Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015
Yundi, un fenomen al pianisticii contemporane, adulat în țara sa natală ca un star rock, cu 17 milioane de urmăritori pe contul său de Twitter din China, revine la muzica lui Chopin, cea care l-a propulsat în atenția lumii de concert de calibru. Yundi câștiga în 2000 marele premiu al Concursului Chopin de la Varșovia, una dintre cele mai grele competiții pentru pianiști. Era primul pianist chinez care reușea această performanță și cel mai tânăr pianist din istoria concursului care obținea marele premiu: avea doar 18 ani. Astăzi, Yundi are 33 ani și va reveni la Varșovia anul acesta, când va face parte din juriul Concursul Chopin, de data aceasta, marcând un nou record: va fi cel mai tânăr membru al juriului din istoria concursului Chopin de la Varșovia.
Albumul Duelul viorilor: Tango
Publicat: vineri, 25 Septembrie 2015

Consecințele fericite ale unui duel violonistic

VIDEO. Pianistul Daniil Trifonov - albumul 'Rahmaninov': Music box, 28 septembrie
Publicat: vineri, 25 Septembrie 2015
Astăzi avem în față un disc apărut în 28 august 2015, semnat de pianistul Daniil Trifonov, pe care-l vom putea asculta în premieră la București la Festivalul Enescu 2017, când va susține un concert alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen, dirijată de Valery Gergiev. Daniil Trifonov, un tânăr de doar 24 ani, văzut însă drept principalul succesor din generația tânără pentru marea tradiție rusă de pian. Într-adevăr un pianist excepțional, care a ajuns la al doilea disc publicat pentru Deutsche Grammophon; cel ascultat astăzi este însă primul său album de studio.
Maestro! cu pianistul Dan Grigore - 24 septembrie 2015
Publicat: marți, 22 Septembrie 2015

Editura Casa Radio ne-a oferit în această vară 5 albume deosebite, unul dintre ele dedicat pianistului Dan Grigore. Se intitulează firesc, "Maestro!". Cu excepția repertoriului clasicismului vienez, ni se deschide perspectiva unui compendiu pianistic reprezentativ pentru cariera ilustrului muzician român, în acest album ce debutează cu Toccata și fuga în mi minor de Bach, singura înregistrare de studio, continuă cu Scriabin, Brahms, Rahmaninov și multe alte pagini care punctează o carieră de peste 5 decenii, derulată mulți ani între granițele închise ale României. Din ce perspectivă l-am fi putut privi astăzi pe Dan Grigore, noi cei încă fascinați de mirajul unui Occident ultrarafinat și dornici de recunoașterile sale, dacă demersul său interpretativ ar fi traversat Europa cu mult înainte de 1989?

VIDEO. A Journey into classical cu violonistul Răzvan Stoica: Interviurilor Radio România Muzical, 22 septembrie 2015
Publicat: marți, 22 Septembrie 2015
În 2012, nu știam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult și mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos și bineînțeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obținută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidați.
VIDEO. Anne-Sophie Mutter - The Club Album: Live from Yellow Lounge: Cd review, 22 septembrie 2015
Publicat: marți, 22 Septembrie 2015
O artistă de talia violonistei Anne Sophie Mutter, o artistă de o modernitate evidentă, dincolo de statura sa construită într-o carieră de aproape patru decenii (în 1976, la vârsta de 13 ani, Herbert von Karajan o invita să cânte un Concert de Mozart la Festivalul de la Lucerna), nu putea ignora un fenomen de talia Yellow Lounge.
VIDEO. Andris Nelsons - primul album din seria 'Sostakovici în umbra lui Stalin': Music box, 24 august
Publicat: vineri, 14 August 2015

În cadrul emisiunii de actualitate discografică vă propun un disc lansat în 31 iulie 2015, care cu siguranță va fi unul dintre albumele premiate la nivel internațional ale anului 2015: primul disc din seria "Sostakovici în umbra lui Stalin" semnată de Orchestra Simfonică din Boston, dirijată de Andris Nelsons.

Este vorba despre un proiect care se întinde pe următorii doi ani și înseamnă înregistrarea unor lucrări scrise între anii 1936 și 1953 de Dmitri Sostakovici, adică între anul când a căzut pentru prima dată în dizgrația regimului stalinist, până la moartea lui Stalin. În serie vor figura deci simfoniile de la 5 la 10, alături de momente orchestrale din opera "Lady Macbeth din Mtsensk", acea operă care a făcut ca Șostakovici, altădată un favorit al avangardei sovietice, să fie practic judecat de ziarul Pravda, principalul instrument media al Partidului Comunist.