Discul de muzică clasică al anului 2015 Înapoi

VIDEO. Preludii de Frederic Chopin interpretate de Yundi: Music box, 5 octombrie 2015

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015 , ora 11.35

Iată un disc semnat de pianistul chinez Yundi, album lansat în 11 septembrie 2015, inclus în cadrul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Yundi, un fenomen al pianisticii contemporane, adulat în țara sa natală ca un star rock, cu 17 milioane de urmăritori pe contul său de Twitter din China, revine la muzica lui Chopin, cea care l-a propulsat în atenția lumii de concert de calibru. Yundi câștiga în 2000 marele premiu al Concursului Chopin de la Varșovia, una dintre cele mai grele competiții pentru pianiști. Era primul pianist chinez care reușea această performanță și cel mai tânăr pianist din istoria concursului care obținea marele premiu: avea doar 18 ani. Astăzi, Yundi are 33 ani și va reveni la Varșovia anul acesta, când va face parte din juriul Concursul Chopin, de data aceasta, marcând un nou record: va fi cel mai tânăr membru al juriului din istoria concursului Chopin de la Varșovia.

Unul dintre proiectele pe termen ale pianistului chinez Yundi este înregistrarea integralei lucrărilor lui Frederic Chopin. Pe discurile sale anterioare apar scherzi, impromptu-uri si Concertul nr.1. Anul viitor, va abordat din nou concertele chopiniene. Anul acesta, s-a aplecat asupra integralei preludiilor chopiniene: cele 24 preludii op.28 și preludiul op.45 și op. posthum.

Yundi oferă o viziune personală acestor preludii, interpretate cu multă bravură, cu o certă vibrație interioară și neliniște chiar și în preludiile într-un tempo mai lent. Preludiile sale pare mici haiku-uri care oglindesc lumea frământată în care cred că a trăit Chopin.

Noul disc semnat de Yundi poate fi ascultat luni, 5 octombrie, de la ora 19.00, în cadrul emisiunii Music box, în reluare duminică, 11 octombrie, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu