Discul de muzică clasică al anului 2015 Înapoi

'Furtuna' inspirată de Shakespeare cu ansamblul 'La Tempête' - Arpeggio, 6 octombrie

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015 , ora 17.58

Un album inedit ne propune în acest 2015, Casa de discuri franceză "Alpha". Seamănă cu un scenariu muzical inspirat din operele hibrid ale veacurilor baroce, când autorul împrumuta arii semnate de alți confrați. Un exemplu - în opera "Bajazet" de Antonio Vivaldi, regăsim și arii compuse de Johann Adolph Hasse, Geminiano Giacomelli, sau Riccardo Broschi.

De această dată Simon-Pierre Bestion, dirijorul ansamblului "La Tempête", pornește de la textul piesei cu titlu omonim - "Furtuna" de Shakespeare și realizează un colaj de lucrări pe care le consideră potrivite a urma firul acțiunii imaginate de dramaturgul elisabethan. Interesant este însă faptul că el nu se apleacă doar asupra epocii lui Shakespeare în acest scenariu muzical. El aduce acțiunea propriu-zisă până în contemporaneitate, ignoră conceptul de spațiu și timp și creează o alegorie sonoră universală. Astfel încât ne gândim la Prospero, sau la Ariel pornind de la muzica lui Matthew Locke, trecând firesc prin Purcell, pentru a ajunge la Frank Martin și Philippe Hersant.

Dar cum își prezintă proiectul, Simon-Pierre Bestion ?

"După cum acest opus testamentar și emblematic al dramaturgului englez explorează fațete multiple ale complexității umane, programul nostru traversează liber diversitatea epocilor și a stilurilor muzicale, fără a se limita la creațiile scrise pentru piesa propriu-zisă. De-a lungul alegerilor noastre muzicale se derulează peisajele imaginare ale insulei fermecate, se traduce psihologia unor anume personaje, sunt incarnate alegoriile. Ascultând înregistrarea, publicul va regăsi dramaturgia originală, dar nu la nivelul unei ilustrații. Pluralitatea abordărilor, diversele credințe ale epocilor, limbile, estetica, rezultat al unui demers fin de transcriere a atmosferei și a spiritului operei, creează un univers fantasic, o insulă care ne este proprie și reflectă modul în care noi interpretăm "Furtuna".

Descoperim și motto-ul acestui ansamblu, intenția sa "de a ne perturba liniștea, de a ne incita spiritul și a-l conduce către zone necunoscute, așa cum Shakespeare, prin călătoria sa spre un pământ străin, își invită cititorii sau publicul să se deschidă pe calea introspecției și a reflecției".

Desigur, noi vă oferim doar componenta muzicală a spectacolului conceput de această companie artistică distinctă ca personalitate, care realizează un melanj nu doar între stilurile muzicale. Aliajul se aplică și participanților - deopotrivă muzicieni (voci și instrumente), dansatori și actori, vizând spectacolul total, "exclamația intensă și activă".

"La Tempête" - nu doar un album al anului 2015, ci și un ansamblu al anului 2015 (înființat în 1 ianuarie), despre care, cu siguranță vom mai auzi. Am inclus desigur această muzică interpretată atât de pertinent, în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2015".





Marina Nedelcu