Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Record de preț pentru vânzarea la licitație a unei partituri muzicale

Publicat: vineri, 2 Decembrie 2016 , ora 16.42

S-a înregistrat un nou record de preț la vânzarea, prin licitație, a unei partituri muzicale: marți, 29 noiembrie 2016, casa Sotheby's a obținut, pentru manuscrisul original al Simfoniei a II-a de Gustav Mahler, suma de 4,5 milioane de lire sterline. Vânzătorul, care a ținut să rămână anonim, a fost unul dintre cei patru participanți la licitație care au făcut ofertele prin telefon.

Singurul eveniment comparabil, până acum, ca sumă obținută, a fost cel din 1987, când pentru un manuscris cu 9 dintre simfoniile lui Mozart s-a obținut suma de 2,5 milioane de lire. Iar partitura originală a celei de-a doua simfonii semnate Robert Schumann a fost adjudecată, în 1994, pentru 1,5 milioane de lire.

Tot în cadrul licitației de marți a eșuat vânzarea unei partituri despre care Sotheby's a garantat că ar fi autentică, al cărei preț de plecare era de 200 000 de lire sterline - cea a unui Allegretto în si minor de Beethoven, din 1817; însă semnele de întrebare ale unor specialiști au dus la abținerea celor doritori.

Manuscrisul Simfoniei a II-a de Gustav Mahler, despre care se crede că a fost compusă între 1888 și 1894 - reunește 232 de pagini. Suma licitată a fost de 3,9 milioane de lire, restul, până la 4,5, reprezentând comisionul celebrei case de licitații.

Ștefan Costache