Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Bun venit printre noi!' - concert dedicat refugiaților, cu Daniel Barenboim, Iván Fischer și Sir Simon Rattle

Publicat: marți, 16 Februarie 2016 , ora 17.20

"Bun venit printre noi!" - așa se numente concertul extraordinar programat la Berlin, pe 1 martie 2016, gest gândit să încurajeze înțelegerea și toleranța față de valul de migranți fără precedent ce s-au stabilit, în ultima vreme, în Germania și să constituie, în același timp, o reverență în fața celor care-i ajută și asistă. În Sala Filarmonicii se vor reuni trei dintre cele mai rezonante nume ale dirijatului, în momentul de față, și tot atâtea ansambluri de mare valoare: Capela de Stat din Berlin avându-l ca dirijor și solist pe Daniel Barenboim, Orchestra de la Konzerthaus, Berlin, condusă de Iván Fischer și, nu în cele din urmă, dar la finalul programului - Filarmonica din capitala Germaniei dirijată de Sir Simon Rattle.


Cei trei șefi de orchestră au semnat și un punct de vedere comun, legat de eveniment: "Muzica este limbajul nostru internațional care-i îmbogățește și-i sensibilizează pe oamenii de pretutindeni. Ca muzicieni, ne simțim bineveniți oriunde în lume. Și credem că faptul trebuie să fie valabil și pentru cei crunt loviți de soartă și care sunt contrânși de război, foamete sau persecuții să-și abandoneze căminele unde trăiau. Prin concertul nostru colectiv, ținem să le spunem bun venit familiilor refugiaților și să exprimăm gândurile noastre de recunoștință și apreciere pentru cei care le sunt acum de ajutor."


Programul din 1 martie include Concertul nr. 20 pentru pian de Mozart, Simfonia I "Clasica" de Serghei Prokofiev și Simfonia a VII-a de Ludwig van Beethoven.

Ștefan Costache