Actualitatea internațională Înapoi

Mariss Jansons - Concert de adio la Amsterdam!

Publicat: luni, 16 Martie 2015 , ora 16.06

 Vinerea aceasta, în 20 martie 2015, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam va fi condusă pentru ultima oară de Mariss Jansons în calitate de dirijor principal, faimosul ansamblu urmând să-și ia astfel rămas bun de la artistul de care destinul său a fost legat timp de 11 stagiuni.
 Jansons, printre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, a apărut pentru prima oară la pupitrul orchestrei în 1988 și a devenit imediat clar că între el și ansamblu exista o potrivire perfectă. Iar de la numirea sa ca dirijor principal, în 2004, legătura a devenit din ce în ce mai puternică.
 Artistul leton, acum în vârstă de 72 de ani, afectat de un atac de cord în 1996, care i-a fost aproape fatal în timpul unui spectacol cu "Boema", a scris istorie la Amsterdam, nemenajându-se deloc în acest deceniu petrecut la Concertgebouw, dimpotrivă. În aprilie anul trecut el a anunțat, totuși, că renunță la finalul stagiunii 2014-2015 la mandatul actual, însă colaborarea cu orchestra va continua să existe.

Pe 20 martie, Orchestra Concertgebouw dirijată de Mariss Jansons va oferi un program cu un grad ridicat de complexitate, de secol XX, în cadrul festivalului "AAA Music and Arts", al cărui generic este "Origini: Cântecul tradițional ca inspirație". Este vorba despre lieduri pentru voce și orchestră de Luciano Berio, Gustav Mahler și Aaron Copland - cu baritonul Thomas Hampson - solist. La final - Concertul pentru orchestră de Bela Bartok. Concertul va fi transmis în direct pe postul Mezzo începând cu ora 21 și 15 - ora României. Rămâne de văzut dacă între această retragere a lui Jansons de la Amsterdam și nevoia unui nou dirijor principal la Filarmonica din Berlin există o legătură directă.

Ștefan Costache