Cuvântul muzicii Înapoi la: Emisiuni

Violistul Traian Boală

Publicat: Vineri, 9 Februarie 2024 , ora 8.45

Domnule Traian Boală, care este titlul cărții pe care ne-o veți prezenta astăzi?

Vă spun sincer că aveam intenția să vorbesc, în primul rând, despre ideea de a citi cât mai mult, nu neapărat să prezint o carte. Voi prezenta și o carte, dar este un subiect mai personal de-al meu.

Voiam în primul rând să salut proiectul dumneavoastră și ideea pe care o aveți. Consider că, lăsând la o parte beneficiile umane, personale, pe care le avem în momentul în care citim cât mai multe cărți, ne interesăm de cât mai multe subiecte și încercăm să înțelegem realitatea cât mai bine, cele interpretative, ca muzicieni, sunt și ele la fel de mari. În momentul în care curiozitatea noastră este întotdeauna aprinsă și dorim să știm cât mai multe, cu cât aflăm mai multe, cu atât paleta noastră interpretativă ca muzicieni va fi mai complexă.

Eu recomand oricui, în primul rând, să fie curios. Cred că fiecare om are propriile lui interese, curiozități sau pasiuni. Ale mele se îndreaptă către filosofie, fizică și acvaristică marină - este pasiunea vieții mele.

Mă gândeam să prezint astăzi o carte pe care am descoperit-o în cercetarea mea în domeniul fizicii, și anume este vorba despre Donald Hoffman. El este un psiholog de fapt, dar un om de știință complex. A scris o carte, "The Case Against Reality. Why Evolution Hid the Truth from Our Eyes". Ideea cărții lui pleacă de la niște ecuații matematice pe care le-a dezvoltat împreună cu un prieten matematician pornind de la teoria evoluționistă. Și ceea ce află în urma acestor calcule este de-a dreptul surprinzător. Din aceste calcule reiese faptul că nici un organism de pe Terra nu are acces la realitatea obiectivă din cauza mecanismelor evoluționiste.

Este o carte foarte interesantă și poate schimba viziunea sau perspectiva asupra realității în care trăim. Este un pas al științei către ideile pe care religiile le susțin de mii de ani. În orice caz, este foarte interesantă!

O altă carte pe care aș recomanda-o și care, de asemenea, a fost foarte interesantă pentru mine... "Free Will" de Sam Harris - o carte care vorbește despre liberul arbitru, așa cum se distinge din titlu. Sau, mai exact, despre absența acestuia.


Cu ce ne ajută pe noi cititul în viața de zi cu zi?

Consider că atâta timp cât curiozitatea noastră rămâne profundă și activă și ne documentăm, cititul este o parte dintre acțiunile pe care le putem face ca să aflăm, să ne documentăm despre ceva. Putem, de asemenea, să urmărim documentare sau filme. Atâta timp cât lucrurile acestea se manifestă în viața noastră, mintea noastră și evoluția noastră vor fi mai bine conturate.