Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
VIDEO. A Critique of Pure Music – Albumul pianistului Ivan Iliæ, in premieră la CD Review din 13 octombrie.
Pianistul repertoriului solo.
Ivan Iliæ este un artist de origine sârbă, rezident la Paris, un pianist care incearcă să treacă granița celebrității. Din activitatea sa muzicală în capitala Franței am reținut interpretări ale muzicii franceze, în special Debussy, motiv pentru care, în anul 2008 a obținut un premiu al postului Mezzo TV. Are câteva nominalizări în topurile albumelor de muzică clasică realizate de publicații de specialitate franceze (Fanfarei și site-ul Classique News) , engleze (The Daily Telegraph) și germane (Mitteldeutscher Rundfunk), dar aceste lucruri nu l-au ajutat să treacă, așa cum spuneam, granița celebrității la care tânjește cu tenacitate. Evident mă refer la elita pianisticii mondiale.
Ivan Iliæ a ales să se concentreze pe repertoriul pentru pian solo. În acest context el a inregistrat partituri de Bach, Haendel, Haydn, Beethoven, Chopin, Schumann, Liszt, Brahms, Godowsky, Debussy, Ravel, Lucien Durosoir. Totodată el a adăugat repertoriului său muzică contemporană semnată de John Metcalf, Keeril Makan, Dmitri Tymoczko și Morton Feldman. Toate înregistrările lui Ivan Iliæ au devenit disponibile pe internet din iunie 2011. Este de menționat faptul că clipurile lui Ivan Iliæ Studiile de Chopin-Godowsky de pe un anumit site de muzică au atras sute de mii de vizualizări.
A Critique of Pure Music
Critica muzicii pure - este titlul albumului lansat în de curând de pianistul Ivan Iliæ, un album cu pretenții filozofice ale cărui atuuri sunt semnăturile componistice ale celor 3 mari "B" Bach, Beethoven și Brahms. El propune Johann Sebastian Bach - Partita nr.2 BWV 826 în do minor, Trei Intermezzi Op 117 de Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven Sonata nr 30 în Mi Major.
Ivan Iliæ spune: Titlul este menit să evoce mai multe lucruri, unele dintre ele în mod indirect. De exemplu capodopera lui Immanuel Kant "Critica rațiunii pure"(1781), deși această referire poate părea subversivă în contextul în care Kant afirma că muzica neînsoțită de text este banală și nu poate să inducă plăcere culturală, pentru că e lipsită de conținut explicit. Poate Kant și-ar fi schimbat părerea dacă ar avut șansa să asculte muzica lui Beethoven.
Ivan Iliæ este un pianist cu o mare curiozitate, dornic să arate publicului că are un repertoriu foarte bogat, că se adaptează oricărui gen sau perioadă muzicală. Acest lucru se reflectă în multele sale înregistrări. După explorarea muzicii revolutionare a lui Morton Feldman, Iliæ se întoarce la fundamentele literaturii pianistice pe cel mai recent album. El spune: Johann Sebastian Bach este văzut ca o figură precum Dumnezeu, Beethoven ca omul care transcende mortalitatea, la fel ca Isus, iar Brahms este moștenitorul de drept al tradițiilor muzicale germane și ca urmare, sacru prin asociere.
Ivan Iliæ se străduiește să iasă în evidență, să combată sub acest titlu, A Critique of Pure Music, eventualele critici nefavorabile. Am spus bine cred, Ivan Iliæ se străduiește, poate prea mult, e prea preocupat de asccensiunea sa. Și acest lucru se simte în interpretările sale. Nu neg calitățile lui Ivan Iliæ, carisma, inteligența artistică, de aceea albumul este ales pentru a face parte din Campania radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016".
Toate acestea sunt argumente pentru a asculta cea mai recentă apariție discografică semnată de pianistul Ivan Iliæ, în premieră la CD Review (12,15) pe 13 octombrie.