Înapoi la: Emisiuni

Jazz á la carte cu Marina Nedelcu

Vibrafonistul Gary Burton - Albumul 'Reunion'
Sâmbătă, 6 Iulie 2024 , ora 12.30

Divertis
Duminică, 23 Iunie 2024 , ora 12.30

Ce este JAZZ á la Carte? …o pauză în prea plinul de armonii baroce, clasice și romantice, sau o alternativă pentru toți cei care păstrează o deschidere și față de fenomenele muzicale ale secolului XX.

Ascultăm… á la carte dacă suntem nostalgici după tot ceea ce a oferit această uluitoare și schimbătoare istorie a jazzului, dacă păstrăm amintirea unor voci legendare, pianiști, saxofoniști și alți …iști care au avut un cuvânt de spus pe această linie, a unei muzici apărute peste ocean, cu un feeling care poate nu ne este propriu, însă cucerește. "Ceea ce cântăm noi este viața", obișnuia să spună Louis Armstrong.

…sau ne declarăm încântați de o zonă experimentală, de ceea ce ne poate oferi jazzul contemporan, de la concertele integral improvizate ale pianistului Keith Jarrett, la inflexiunile aproape mistice ale saxofonistului Jan Garbarek - "poetul nordului", sau la melismele orientale ale lui Anouar Brahem - pentru a da doar foarte puține exemple. În deschiderea și libertatea sa suverană, jazzul născut peste ocean se adaptează și asimilează și suflul european (schimbul funcționează de fapt în ambele direcții) și chiar și pe cel al Orientului. Câtă diversitate!

Este o chimie spontană. Iubești sau nu jazzul, sau pur și simplu admiri arta improvizației pe care anumiți muzicieni o stăpânesc prin natura firii, admiri capacitatea lor de a-ți construi pe loc o linie muzicală cuprinsă într-o armonie.

Uneori nu noi ne îndreptăm spre jazz, ci jazzul vine către noi, și atunci se poate întâmpla să descoperim că există experiențe minunate care ni se oferă cu o nesperată generozitate.

Jazz a la carte, în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 12.00. Realizator Marina Nedelcu. 

Marina Nedelcu