Arhivă : Recomandări Înapoi

Tango, film and more – Sonorități diverse, 27 februarie

Publicat: marți, 23 Februarie 2016 , ora 11.51

Tango, film and more este o invitație de a explora

Tangourile de demult schițeaza o lume sonoră incitantă, întâlnirea cu artiștii care au depășit granițele unui stil căutând noi sonorități,  care dau ritm și culoare, iar muzica filmelor mai vechi sau foarte noi ne învață să descoperim bogăția imaginilor din spatele ……imaginilor. Există un punct comun? Desigur, de fiecare dată cele trei zone sonore sunt legate de ceva anume.

The Swingle Singers, muzica lui Patrick Doyle pentru filmul "Sense and sensibility" și Richard Galliano

Pentru fiecare dintre artiștii pe care îi vom asculta în ediția de sâmbătă, 27 februarie 2016, provocarea este coordonata principala. Pentru The Swingle Singers, grupul care a aparut în 1962 la Paris, înființat de Ward Swingle, nimic nu a fost imposibil de cantat a capella, fie că a fost vorba despre Clavecinul bine temperat de Bach, Boleroul de Ravel sau Simfonia a V-a de Beethoven. Astăzi, dupa mai bine de 50 de ani de existență, The Swingle Singers abordează un repertoriu extrem de divers.

În 1995 Ang Lee, regizorul filmului « Sense and sensibillity » i-a cerut lui Patrick Doyle să suprindă în muzica sa "emoțiile reprimate ale acelei societăți ». Doyle a folosit această indicație încercând să meargă mai departe și să contureze și izbucnirile ocazionale ale emoțiilor, dupa cum s-a exprimat el însuși dupa premieră. A fost prima coloană sonoră semnata de Patrick Doyle, nominalizată la Oscar și la premiile Bafta.

Ușurința cu care Richard Galliano trece de la un stil la altul se simte deopotrivă în trecerea de la un instrument la altul, de la acordeon (instrumentul pe care a început studiul muzicii), la bandoneon și de la trombon la pian. Este unul dintre artiștii emblematici ai Franței. El a făcut ca acordeonul să iasă din cadrul său restrâns, al instrumentului « de bal » și să devină o vedetă. Piazzolla la un moment dat i-a spus: « Eu am creat noul tango, de ce nu ai face la rândul tău noua musette? »

Vom trece așadar de la provocarea pe care o lansează ascultătorilor The Swingle Singers, la invitația sonoră în lumea lui Jane Austen, facută de Patrick Doyle, pentru a ajunge în cele din urmă la arta interpretativă a lui Richard Galliano, la Tango, film and more, sâmbătă, 27 februarie, de la ora 17,30.


Simona Dumitriu