ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic: 'Insomniile lui Gregor' de Nicolae Sirius

Publicat: marți, 10 Iunie 2014 , ora 15.49

Joi, 12 iunie, ora 19:00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră absolută, Insomniile lui Gregor de Nicolae Sirius, spectacol realizat cu sprijinul Societății Comerciale Teletext SRL Slobozia. Spectacolul va fi difuzat în reluare sâmbătă, 14 iunie, la ora 13:15, la Radio România Internațional.

Adaptarea radiofonică: Pușa Roth. Regia artistică: Vasile Manta. În distribuție: Dorel Vișan, Virgil Ogășanu, Mihai Constantin, Maia Morgenstern, Petre Lupu, Mihai Niculescu, Daniela Ioniță. Redactor: Costin Tuchilă. Muzica și regia muzicală: George Marcu. La vioară: Marian Grigore. Regia de montaj: Dana Lupu și Florina Istodor. Regia de studio: Janina Dicu.

Piesa lui Nicolae Sirius este o parabolă despre libertatea individului în regimuri totalitare, bazată pe trăirile autorului, combinate imaginativ cu trimiteri la mituri și figuri universale, ceea ce îi conferă un plus de expresivitate. Împăratul Gregor pare un ins bizar, puterea lui e în clopoțelul cu care își cheamă la ordin supușii. Ca orice dictator, Gregor crede în semne, are un scrib care tălmăcește visele și e suspicios, se teme de complot. Atmosfera e uneori grotescă, alteori fantastă. Dialogul e bine condus, cu replici care se rețin, personajele sunt bine conturate, iar răsturnările spectaculoase de situație asigură teatralitatea textului.

Regizorul Vasile Manta a alcătuit o distribuție ideală, construind expresiv atmosfera piesei și planurile de joc, din care nu lipsesc gramul de umor și o plasticitate aproape vizuală. Interpretarea lui Dorel Vișan (Gregor) este admirabilă, cu toate nuanțele cerute de text, de la curiozitatea simulată, la uimire, de la siguranță, la incertitudine, cu o gradație care punctează eficient tensiunile. Virgil Ogășanu (Papac, omul de încredere al împăratului) joacă abil supunerea sau, dimpotrivă, dominarea, la limita dintre planul oniric și cel real. Foarte bine distribuit în rolul Soldatului, Mihai Constantin conferă o reliefare aparte personajului. Într-un rol de mai mică întindere, Maia Morgenstern (Împărăteasa Relina) ne reține atenția prin culoare și expresivitate, iar Petre Lupu (Gogore, scribul tălmăcitor de vise) punctează plastic atmosfera. Muzica lui George Marcu susține inspirat planul fantastic și bizareriile din text.

Poet și dramaturg, Nicolae Sirius (n. 1950, Lupșanu, Călărași) a părăsit România în 1986. A trăit șase luni într-un lagăr din Austria. Devine cetățean australian în 1988. În 1995, ajunge în Germania, împreună cu soția sa, Hiroko Minakami, o valoroasă pianistă japoneză. Câțiva ani mai târziu, se stabilește în Japonia, unde trăiește în prezent. Din anul 1991, Nicolae Sirius este membru al Uniunii Scriitorilor din Australia.

Fragment audio-video din spectacol: http://www.youtube.com/watch?v=BZxQEdPI6Tw

Fotografii de la înregistrare, Studioul Mihai Zirra" al Radiodifuziunii.