Arhivă : Cronici Înapoi

Concert dedicat Zilei Regalității, la Sala Radio

Publicat: luni, 13 Mai 2013 , ora 10.49

În acordurile Imnului Regal compus de Eduard Hübsch: astfel a început o seară muzicală cu totul specială, desfășurată sâmbătă, 11 mai 2013, în Studioul "Mihail Jora", al Societății Române de Radiodifuziune, cu prilejul Zilei Regalității - sărbătorite în 10 mai. Publicul numeros aflat în sala de concert a arătat considerația de care se bucură în țara noastră Familia Regală - reprezentată de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principii Radu și Nicolae. La pupitrul diirjoral al Orchestrei Naționale Radio s-a aflat maestrul Christian Badea, iar în postura de soliști - violonista Mihaela Martin și violoncelistul Frans Helmerson, alți doi muzicieni de calibru internațional, care au strălucit pe scenă în prezentarea Concertului pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms.

Expresivitatea timbrală și nuanțele diverse care pigmentează caracterul dramatic al concertului de Brahms au fost completate de celebra Simfonie a IX-a "Din lumea nouă" a lui Antonin Dvorák, opus interpretat într-o manieră liberă, cvasi-ludică, din care a reieșit bucuria de a trăi și a face muzică. Bineînțeles, toate acestea s-au datorat dirijorului Christian Badea, care, fără a recurge la excese de gest, a reușit să transmită când melancolie și sobrietate, când energie debordantă și bună dispoziție. În același context, a fost lansată versiunea în limba engleză a volumului intitulat "În slujba voastră în toate timpurile", volum care cuprinde mesaje și convorbiri radiofonice ale Majestății Sale Regele Mihai I al României. La lansare au vorbit Alteța sa Regală, Principele Radu al României și Ovidiu Miculescu, Președintele-Director general al Societății Române de Radiodifuziune, instituție care, la 85 de ani de la înființare, primește duminică, 12 mai, la Palatul Elisabeta, din partea Casei Regale, Decorația "Nihil Sine Deo".

Alteța sa Regală, Principele Radu al României: «Radioul și Coroana au stat împreună întru câteva valori dintre care una este aceea a calității. Societatea Română de Radiodifuziune și Casa Regală au în aceste două zile mai multe ocazii de a fi împreună în mod public. Vom fi alături în aceste zile pentru a transmite din partea Majestății sale Decorația regală "Nihil Sine Deo" instituției cu ocazia împlinirii celor 85 de ani și, de asemenea, pentru a găzdui un dineu în onoarea celor mai importanți reprezentanți au Casei Radioului la Palatul Elisabeta.»

Ovidiu Miculescu, Președinte-Director general al Societății Române de Radiodifuziune: «Au fost multe momente în care Majestatea sa a fost prezent pe undele Radio România, în publicațiile pe care Radio România le edita la acea vreme. Radio România va rămâne în continuare alături de Casa Regală și vom fi mereu extrem de atenți și de respectuoși pentru Regele Mihai, pentru Majestatea sa, într-un moment în care lumea este ocupată cu multe alte lucruri.»

La concert a fost prezent și actorul Eugen Cristea: «E un semn de respect, cred eu, să participi la o asemenea manifestare, de o asemenea anvergură și de o o asemenea bucurie, pentru noi, cei care susținem această idee și în același timp o nouă întâlnire cu minunata orchestră și cu minunații soliști invitați. Un prilej de a petrece o seară plăcută, superbă.»

Mihai Canciovici, etnolog: «A fost o seară foarte frumoasă, în primul rând pentru că a stat sub auspiciile regalității și care a onorat la maximum pe Majestatea sa, Regele Mihai. Programul muzical dirijat de maestrul Christian Badea a fost unul special, la fel și interpretarea oferită de cei doi soliști - violonista Mihaela Martin și violoncelistul Frans Helmerson.»

Marilena Ionescu, medic: «Ce se mai poate spune? Muzica a spus totul. A fost o încântare, o bucurie și ne dorim să luăm mereu parte la asemenea evenimente. Pentru mine, Ziua Regalității înseamnă o întoarcere în timp și în același timp o prelungire a prezentului.»

Alexandra Cebuc