Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Simona Giura, director artistic al Gărâna Jazz Festival

Festivalul de jazz de la Gărâna începe în seara de joi, 10 iulie, și continuă până duminică, 13 iulie, cu invitați de mare valoare din țară și din străinătate. Despre vedetele și surprizele ediției din 2025 aflăm mai multe de la Simona Giura, directorul artistic al festivalului, care i-a acordat un interviu lui Viorel Grecu.
Festivalul Gărâna a ajuns la cea de-a XXIX-a ediție și la fel ca în anii precedenți există o tentă pronunțată de jazz nordic în programul festivalului, o tentă asumată, dacă ne uităm pe site-ul oficial, mulți artiști din Norvegia și Danemarca, dacă ne puteți povesti despre câțiva dintre cei mai importanți. Am văzut că Nils Peter Molvær reînvie un proiect crucial al carierei sale și al jazz-ului nordic.
Este vorba despre proiectul Khmer, pe care l-a lansat acum 27 de ani. Anul acesta a pornit în turneu cu acest proiect, pentru că pe 5 septembrie va lansa o reeditare a albumului, Khmer Live in Bergen, pe care îl va cânta cu muzicienii cu care a înregistrat acest album Live in Bergen, aici, la Gărâna. Concertul se va desfășura sâmbătă, la Gărâna, suntem foarte mândri că am reușit să îl aducem. Este vorba despre șapte muzicieni pe scenă, unii dintre cei mai buni muzicieni ai Norvegiei.
În formație sunt și Eivind Aarset, Jan Bang, nume mari. Cu toții, figuri familiare, de fapt, la Gărâna, niciunul nu este prima oară.
Da. Mulți dintre ei au mai fost la Gărâna, dar bineînțeles, nu cu același proiect, în proiecte diferite. Se știe că în lumea jazz-ului, artiștii cântă în mai multe proiecte și niciodată nu aducem același proiect de două ori. Dar mai avem din Norvegia, proiectul Arild Andersen, Bugge Wesseltoft, Gard Nilssen, un proiect extraordinar, duminică se va întâmpla acest concert. Astăzi, primul concert, de la ora 19.00 cu grupul Superless al percuționistului Øyvind Skarbø. Cu el vom deschide festivalul. Este ceva incredibil.
Sunt și nume, poate mai puțin cunoscute, dar foarte atractive și nu doar din țările nordice, dacă ne puteți recomanda, din programul festivalului niște artiști interesanți.
Aș începe cu două noutăți pentru festivalul de jazz de la Gărâna. Aș puncta-o pe Josefine Opsahl, va fi un proiect solo, astăzi, este ultimul concert. Vom închide seara cu ea. Este o noutate pentru Gărâna, pentru că noi nu am promovat atât de mult, de-a lungul timpului, muzica clasică, dar este o premieră pentru Gărâna, muzică clasică combinată cu electronică, cu tente jazz foarte bine pronunțate. Și tot ceva nou pentru Gărâna, va fi un jazz-punk, cu influențe hip-hop și pop. Sâmbătă seara, după proiectul Khmer, îi avem pe danezii de la Smag På Dig Selv, care sută la sută vor face senzație. Nu vreau să îl uităm pe headliner-ul festivalului, pe Robben Ford, care vine împreună cu Chris Minh Doky din Danemarca, Ricky Peterson și Keith Carlock. Ei vor fi cumva senzația festivalului sâmbătă pentru publicul avizat gărânez, care vine de ani și ani de zile, suntem totuși la ediția XXIX. Dar avem și band-uri din Turcia, din Grecia, Polonia, bineînțeles, nu cred că am avut în ultimele 15 ediții Gărâna Jazz Festival o absență a Poloniei pe afiș. Anul acesta vor cânta chiar astăzi EABS din Polonia.
Scena românească este și ea reprezentată. Sunt mai mulți artiști, cumva în spiritul neconvențional ce caracterizează festivalul Gărâna. Vă rugăm să ne vorbiți puțin despre prezențele românești de anul acesta.
Îl avem pe artistul Cári Tibor, care va prezenta proiectul Sculpting Sounds, pe care l-am avut anul trecut pe scena experimentală, scena din biserica catolică din satul Văliug. Anul acesta l-a dezvoltat un pic, avem o vocalistă din Lituania, un acordeonist, și va fi prezentat vineri, pe scena principală. Pe scena experimentală îl avem pe David Luca, poate cel mai tânăr artist din tot line up-ul Gărâna Jazz Festival de anul acesta. Este un pianist român, care studiază în Olanda și vine cu colegi și profesori de-ai lui din Olanda și își va prezenta proiectul duminică la scena experimentală. Îl avem pe Mischa Blanos, care va veni cu Gabi Matei (percuționist) și va prezenta ultimul proiect lansat. Raul Kusak va fi cu un proiect pe care îl continuă la biserica catolică din Văliug. O să afle lumea mai multe anul viitor, la ediția 30, că lucrăm de multe ediții la acest proiect cu Raul Kusak. Răzvan Florescu Quartet va fi cu un concert extraordinar la vibrafon. Nu am mai avut la biserica din Văliug vibrafon până acum și credem că acustica și sound-ul lui Răzvan Florescu vor fi incredibile și bineînțeles, Andrei Bălan cu Juan Carlos din Venezuela vor aduce și ei un sound extraordinar pentru programul scenei românești.
Festivalul începe deja astăzi, dar aș vrea să vă întreb, pentru cei care nu sunt stilul early bird, ci mai degrabă last minute, dacă cineva se hotărăște astăzi sau mâine să vină la Gărâna, mai găsește bilete, mai găsește cazare?
Bilete se pot găsi online pe site-ul nostru sau pe www.bilete.ro, dar se pot cumpăra și de la fața locului, poiana este mare, așa că nu putem să spunem că ar veni și nu ar mai găsi bilete. Cazare, în camping, cu cortul sau în satele vecine. Chiar în Gărâna și în Văliug nu prea mai sunt locuri de cazare, dar în stațiunea Crivaia, Slatina-Timiș, Reșița, Caransebeș mai există locuri de cazare pentru cei care doresc să stea nu în cort.