Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Diana Jipa și Ștefan Doniga - În jurul lumii prin turneul „Cantemir 300 - Romania Universalis”

Publicat: vineri, 22 Septembrie 2023 , ora 0.00

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii muzicieni români care vor face înconjurul pământului printr-un turneu de recitaluri programate în perioada 23 septembrie - 12 octombrie 2023. Este vorba despre proiectul "Cantemir 300 - Romania Universalis", prin care cei doi muzicieni vor marca o premieră pentru muzica românească, susținând un turneu de 9 recitaluri camerale prin care vor realiza un tur complet în jurul lumii.

Proiectul începe sâmbătă, 23 septembrie 2023, în Spania. În următoarea perioadă, vor avea loc două evenimente la Valencia, unul în Alicante și două la Barcelona, de unde vor porni către orașul Auckland din Noua Zeelandă.

Turneul se va încheia cu cu un recital în data de 12 octombrie la Teatrul "Oriente" din Santiago de Chile.

În cadrul proiectului, alături de evenimentele muzicale propuse, cei doi artiști vor susține cursuri de măiestrie la Conservatorul din Valencia, vor participa în cadrul unor gale caritabile și la întâlniri cu membri ai comunităților românești din țările vizitate.

Recitalurile camerale vor cuprinde un repertoriu exclusiv românesc - lucrări de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu, creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu.

Proiectul este produs și coordonat de Asociația Culturală "Innovarte" și cofinanțat de Institutul Cultural Român prin Programul "Cantemir" - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Sarah Natsis