Înapoi la: Emisiuni

Seara de operă cu Luminița Arvunescu

Din Colecția Erbiceanu. Gaetano Donizetti
Sâmbătă, 6 Iulie 2024 , ora 19.00
Din Colecția Erbiceanu. Gaetano Donizetti
Sâmbătă, 29 Iunie 2024 , ora 19.00
Un spatiu radiofonic destinat pâna în 1995 difuzarii integralelor existente în Fonoteca Radio, pe care Luminita Arvunescu l-a transformat într-o emisiune de succes, contemporana cu spectacolul liric desfasurat în lume si pentru care a primit în 1998 Premiul Uniunii Criticilor Muzicali și în 2008 Premiul Musica viva acordat de Forumul Muzical Român, dar mai ales aprecierile artiștilor și iubitorilor de opera - carora le oferea exact ceea ce nu aveau: posibilitatea de-a accesa spectacolul de opera international “la prezent”.

O ocazie minunata pentru Luminita Arvunescu si invitatii sai din studio - cântareti, dirijori, regizori, scenografi si critici muzicali - de a aduce în discutie exemplaritatea unor momente de referinta ale spectacolului de opera, recuperând memoria benzii de magnetofon dar si a mintii omenesti si configurând de cele mai multe ori cariere, retraite în direct la microfon de artisti ca: Ludovic Spiess, Nicolae Herlea, Maria Slatinaru-Nistor, Dan Iordachescu, Mariana Nicolesco, Ionel Voineag, Felicia Filip, Leontina Vaduva, Ruxandra Donose, Anda Louise-Bogza, etc.

O emisiune care a arhivat pâna acum zeci de interviuri cu personalitati ca: Placido Domingo, Maria Guleghina, Denyce Graves, James Levine, Thomas Hampson, Bryn Terfel, Renee Fleming, Ramon Vargas, Angela Gheorghiu si Roberto Alagna sau cu “legende” precum Luciano Pavarotti, Beverly Sills, Virginia Zeani si Ileana Cotrubas - argumente în plus pentru obtinerea unei audiente ridicate.

O Seara de sâmbătă în care puteti colectiona auditiv CD-uri în prima auditie absoluta, o întâlnire radiofonica dintre cele mai agreabile, găzduită de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Am directionat Seara de opera catre transmisiunile directe internationale si înregistrarile prin satelit - în urma cu mai mult de 10 ani - pentru ca eu însami simteam nevoia de a lectura partiturile de opera în limbajul nu numai artistic, dar si tehnic al Contemporaneitatii.
Doream atunci sa fiu, în sfarsit “în pas” cu lumea; iar faptul ca astazi, Seara de opera are o Stagiune proprie de transmisiuni directe, evident ca ma bucura si ma motiveaza permanent.
Si daca ma întrebati: ce ma vad facând peste 5, poate 10 ani? Am sa va spun rapid, Seara de opera - poate nu numai ea dar în orice caz si în continuare, ea : pentru ca Seara mea de opera este inepuizabila!
”.

Seara de operă: în fiecare sâmbătă, de la ora 19.00 - programul se modifică însă atunci când apar transmisiuni directe.
Luminița Arvunescu