Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață Renata Scotto

Publicat: miercuri, 16 August 2023 , ora 16.33
Astăzi, 16 august 2023, s-a stins din viață Renata Scotto. Faimoasa soprană, regizoare de operă și profesoară avea 89 de ani.
Născută în 24 februarie 1934, Renata Scotto a fost cunoscută pentru stilul său interpretativ deosebit, jocul actoricesc, inteligența și muzicalitatea sa. După ce la vârsta de 18 ani a debutat în orașul natal Savona, în rolul Violetta din opera Traviata, a interpretat roluri memorabile la Teatrul Scala din Milano și la Opera Metropolitan din New York. De asemenea, a fost invitată frecvent pe scene lirice prestigioase din San Francisco, Chicago, Londra, Barcelona, Veneția, Madrid, Roma.
Timp de peste 40 de ani a cântat un repertoriu divers, întruchipând peste 50 de roluri, în opere precum Traviata, Rigoletto, Madama Butterfly, Boema, Lucia di Lammermoor, Turandot și Elixirul dragostei.
Din anul 2002, Renata Scotto a devenit regizoare de operă și a pus în scenă spectacole în teatre lirice lirice din Europa și Statele Unite ale Americii. A fost apreciată și în calitate de profesoară: a predat cursuri de canto în Italia și SUA, fiind angajată la Academia Națională Santa Cecilia din Roma și la Juilliard School din New York.
Larisa Clempuș