Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață violonista Mariana Sîrbu

Publicat: vineri, 4 August 2023 , ora 12.44

Violonista Mariana Sîrbu s-a stins din viață pe 1 august 2023.

Născută în orașul Iași, pe 12 septembrie 1949, a început studiul viorii cu părinții săi, urmând apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde l-a avut ca îndrumător pe unul dintre cei mai importanți profesori și violoniști români - Ștefan Gheorghiu. A evoluat ca solistă în multe dintre sălile de concerte din București și din lume, printre care Filarmonica din Berlin, Musikverein din Viena, Concertgebouw, Carnegie Hall, Lincoln Center și altele. De asemenea, a susținut cursuri de măiestrie în Spania, Irlanda, Italia, Franța, Elveția, Olanda, Canada, Japonia și China.

În anul 1968, a pus bazele Cvartetului de coarde „Academica”, ce s-a bucurat de numeroase distincții primite în cadrul competițiilor internaționale de vârf (Liège - 1972, München - 1973, Geneva - 1974 și Belgrad - 1975).

Din anul 1992 până în 2003 a fost concertmaistru al Orchestrei de cameră „I Musici” din Roma, iar în anul 1994 a înființat Cvartetul Stradivari.

De-a lungul carierei sale concertistice a obținut numeroase premii naționale și internaționale și a cântat pe vioara Stradivarius „Conte di Fontana” 1702, care i-a aparținut lui David Oistrah.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Sarah Natsis