Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață mezzo-soprana spaniolă Teresa Berganza

Publicat: vineri, 13 Mai 2022 , ora 16.08
Teresa Berganza, celebra mezzo-soprană spaniolă, cu o vastă carieră interpretativă dar și pedagogică, a trecut în eternitate azi, 13 mai, la vârsta de 89 de ani, după cum au confirmat surse din familie.
Născută la Madrid în 1933, Teresa Berganza și-a făcut debutul operistic pe scena Festivalului de la Aix-en-Provence în "Così fan tutte" de Mozart. Aparițiile sale au continuat la Glyndebourne, la Opera din Dallas (alături de Maria Callas în "Medea"), la Royal Opera House și la Metropolitan Opera House. În 1959, a debutat la Opera de Stat din Viena în "Nunta lui Figaro" sub bagheta lui Herbert von Karajan. Înainte de a alege arta vocală, a studiat pianul și compoziția la Conservatorul din Madrid. A fost membră a Academiei de Arte Frumoase din Madrid, fiind prima femeie admisă în această instituție. Pentru meritele sale, în 1991 a primit Premiul Național pentru Muzică și Premiul ]Principe de Asturias".
În 2005, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate muzicală, casa de discuri Deutsche Gramophon a lansat albumul "Brava Berganza!: A birthday tribute". Repertoriul ei s-a concentrat în mare măsură pe opera italiană, precum și pe repertoriul de cântece spaniole și de zarzuele. Rămâne memorabilă ca interpretă a lui Rossini și Bizet, pentru virtuozitatea vocală, inteligența muzicală și farmecul prezenței scenice.
Teresa Berganza s-a retras definitiv din activitate în anul 2008.
Maria-Isabela Nica