Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Pianistul american Nicholas Angelich s-a stins din viață la vârsta de 51 ani

Publicat: marți, 19 Aprilie 2022 , ora 8.53
Pianistul american Nicholas Angelich s-a stins din viață luni, 18 aprilie 2022 la vârsta de doar 51 de ani, după o lungă suferință.
Născut la Cincinnati în 1970, Nicholas Angelich a studiat pianul de la vârsta de cinci ani, împreună cu mama sa, ea însăși pianistă profesionistă. A debutat doi ani mai târziu, interpretând Concertul K.V. 467 de Mozart. După studii la Conservatorul Național de Muzică din Paris, cu Aldo Ciccolini, Michel Béroff, Yvonne Loriod și Marie-Françoise Bucquet, Nicholas Angelich a devenit laureat al Concursurilor Internaționale Robert Casadesus, Gina Bachauer și al Festivalului Internațional de Pian Ruhr în 2002.
Numit adeseori de presa de specialitate „un poet al claviaturii”, pianistul Nicholas Angelich a dezvoltat un repertoriu bogat și variat, cu accent pe creațiile clasico-romantice, în special Beethoven, Brahms și Liszt, dar s-a orientat și spre muzica secolului XX, către Rahmaninov, Bartók, Messiaen, Stockhausen și Boulez. În 2006, revista britanică Gramophone l-a inclus pe Nicholas Angelich pe lista sa de "Superstaruri clasice de mâine".
Maria-Isabela Nica