Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Leonidas Kavakos cântă pentru reconstrucția maternității din Mariupol

Publicat: luni, 11 Aprilie 2022 , ora 10.53
Joi, 14 aprilie 2022, violonistul Leonidas Kavakos va susține un recital cameral la Megaron, cea mai mare sală de concerte din Atena. Fondurile obținute din vânzarea biletelor vor fi donate pentru reconstrucția Maternității din Mariupol, oraș afectat de războiul din Ucraina.
Anterior acestui eveniment, Leonidas Kavakos anunțase că dorește să concerteze în beneficiul Ucrainei împreună cu Orchestra de Stat din Atena sau cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Grecești, însă aceste ansambluri l-au refuzat, acuzând "caracterul politic" al unui astfel de concert. Decizia lor a stârnit nemulțumirea celebrului violonist grec, care a scris pe pagina proprie de facebook: "În ciuda tuturor dezamăgirilor cauzate de decizia Orchestrei de Stat din Atena, intenția mea nu a fost să critic muzicienii din orchestră. Sper ca, la un moment dat, aceștia să înțeleagă decizia lor nefericită. Când o vor face, voi fi din nou lângă ei. Așadar, deocamdată, să ne concentrăm pe lucrurile care ne unesc, precum umanitatea și respectul pentru democrație și drepturile omului, onorând victimele războiului cu recitalul din 14 aprilie."
Evenimentul de la Sala Megaron va fi susținut de Leonidas Kavakos împreună cu pianistul Vasilis Varvaressos, violistul Ilias Ion Livieratos și violoncelistul Timothy Gavriilidis Petrin. Muzicienii vor cânta pro bono. În program - Cvartetele cu pian nr. 1 și 3 de Johannes Brahms.
Larisa Clempuș