Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Valery Gergiev și Denis Matsuev nu vor mai concerta la Carnegie Hall

Publicat: vineri, 25 Februarie 2022 , ora 7.04
Carnegie Hall din New York și Filarmonica din Viena au transmis că Yannick Nézet-Séguin va dirija în acest weekend concertele în care era programat inițial Valery Gergiev. Filarmonica vieneză va susține la New York trei concerte, începând de astăzi și până duminică, 27 februarie 2022. În contextul actualului conflict militar declanșat de Rusia, la Carnegie Hall erau anunțate proteste ale celor care militează pentru pace și susținerea Ucrainei. De-a lungul timpului, dirijorul Valery Gergiev a susținut public acțiunile politice ale președintelui rus Vladimir Putin, apărând chiar și în spoturile electorale din timpul campaniilor prezidențiale. Nici solistul acestei serii de concerte, pianistul rus Denis Matsuev nu va mai fi prezent și acesta fiind cunoscut drept un susținător al președintelui rus. Filarmonica din Viena va comunica, în cel mai scurt timp, identitatea muzicianului care va fi cooptat. Organizatorii au anunțat că programul concertelor, integral Serghei Rahmaninov, nu va suferi modificări.
De menționat este și că, în cursul zilei de ieri, primarul orașului Milano i-a cerut directorului Teatrului Scala să solicite dirijorului Valery Gergiev o declarație scrisă prin care să se disocieze de războiul declanșat de Vladimir Putin. La teatrul liric milanez tocmai ce a avut loc premiera unei noi producții a operei „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaikovski, conducerea muzicală aparținându-i lui Gergiev. Primarul Giuseppe Sala a menționat că în lipsa acestei declarații, solicită Teatrului Scala rezilierea contractului de colaborare cu dirijorul rus.
De asemenea, Vladimir Jurowski, dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin a anunțat modificarea programului concertelor pe care le va susține cu acest ansamblu în datele de 26 și 27 februarie, precum și în data de 1 martie 2022. Programul inițial includea și lucrarea „Marș slav” de Piotr Ilici Ceaikovski, fiind înlocuită cu imnul național al Ucrainei de Mihail Verbițki; totodată, Jurowski a adăugat în program și Uvertura simfonică nr. 1 din creația aceluiași compozitor ucrainean. Conform declarației lui Vladimir Jurowski, cunoscut ca fiind împotriva acțiunilor politice derulate de Vladimir Putin, gestul său se dorește a fi unul de solidaritate cu poporul ucrainean. Bunicul dirijorului rus a fost compozitorul ucrainean Vladimir Mihailovici Iurovski.
De altfel, numeroși artiști de renume internațional și-au exprimat public solidaritatea cu poporul ucrainean, condamnând acțiunea Rusiei. Printre aceștia se numără și soprana rusă Olga Peretyatko, tenorul rus Maxim Mironov. Iar dirijoarea ucraineană Oksana Lyniv a făcut un apel public, încurajând artiștii de pretutindeni să-și manifeste gândurile și aprecierile față de artiștii ucraineni cu care au colaborat de-a lungul timpului.
Florica Jalbă