Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Donație istorică pentru „Maggio Musicale Fiorentino"

Publicat: miercuri, 26 Ianuarie 2022 , ora 0.00
Fundația "Maggio Musicale Fiorentino" a anunțat că a primit cea mai mare donație din istoria sa. Este vorba de suma de 1 milion de dolari, în acțiuni, oferită de dirijorul Zubin Mehta, director de onoare pe viață al festivalului italian, împreună cu soția sa, Nancy. Declarația oficială a fost făcută în cadrul unei întâlniri la care au participat Dario Nardella - președintele Fundației "Maggio Musicale Fiorentino" și primar al orașului Florența, Alexander Pereira - directorul teatrului liric și familia Mehta. Evenimentul a avut loc în noua sală de concerte a Fundației, inaugurată în luna decembrie a anului trecut și denumită Sala "Zubin Mehta". Colaborarea cu instituția italiană a renumitului muzician durează de cinci decenii, Zubin Mehta fiind deosebit de apreciat atât de Fundație, cât și de autoritățile locale din Florența. Acestea au fost considerentele deciziei prin care noua sală de concerte a primit numele lui Zubin Mehta. Decizia i-a surprins și impresionat profund pe soții Mehta, soția muzicianului fiind cea care a avut inițiativa de a oferi donația în valoare de 1 milion de dolari.
Zubin Mehta a declarat presei, printre altele: "Amândoi sperăm că acest lucru îi va inspira și pe alții, italieni sau străini, astfel încât să doneze pentru Maggio Musicale, Italia și Florența, iar Guvernul să ofere posibilitatea de a deduce aceste sume din impozite, așa cum se întâmplă în America; o facem pentru Florența, pentru Maggio Musicale și ne bucurăm pentru aceasta; în America nu am făcut niciodată un asemenea gest."
În cadrul declarației sale, Nancy Mehta a povestit și despre o remarcă a lui Henry Kissinger pe care a întâlnit-o într-o carte citită recent, conform căreia istoria ne arată că fiecare civilizație capabilă să se protejeze va merge mai departe, având astfel continuitate.
Florica Jalbă