Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Pianistul Nelson Freire a încetat din viață

Publicat: luni, 1 Noiembrie 2021 , ora 15.31

Unul dintre cei mai mari pianiști ai celei de-a doua jumătăți a secolului XX, apropiat al Marthei Argerich, pianistul brazilian Nelson Freire a încetat din viață în cursul nopții de ieri, 31 octombrie 2021, la vârsta de 77 de ani, la reședința sa din Rio de Janeiro. 

Nelson Freire, născut în 1944 în sud-estul Braziliei, la Boa Esperenca, a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, a fost îndrumat de Nise Obino și de Lucia Branco, care s-a format, la rândul ei, în marea tradiție a lui Franz Liszt. De altfel, Nelson Freire a rămas mereu atașat în special de repertoriul romantic, câștigându-și o reputație exrtaordinară pentru versiunile sale interpretative date opusurilor din acest perimetru stilistic.

În primul său recital public, la vârsta de 5 ani, Nelson Freire a prezentat Sonata KV 331 de Wolfgang Amadeus Mozart, iar în 1957, la 12 ani primea premiul al VII-lea la Concursul Internațional de la Rio de Janeiro, în juriu aflându-se și Marguerite Long. După acel moment a părăsit Brazilia pentru a studia, la Viena, cu Bruno Seidlhofer, profesor și al lui Friedrich Gulda, printre alții. În 1964, a câștigat Concursul Internațional „Vianna Da Motta” de la Lisabona, dar și Medalia „Dinu Lipatti”. În acel moment cariera sa era deja lansată, 1959 rămânând pentru pianist anul primelor turnee – în Europa, Statele Unite ale Americii, America Centrală și de Sud, Japonia și Israel.

Pe muzicianulul brazilian, publicul român l-a putut asculta în cadrul Festivalul „Enescu”, iar în ceea ce privește colaborarea sa binecunoscută cu Martha Argerich, aceasta s-a dovedit una de durată, turneele acestui duo dovedind-o - dacă e să ne referim doar la cele din Japonia – în 2003, Brazilia și Argentina – în 2004 și în Statele Unite și Canada, acum 4 ani. În 1999, la celebrarea celor 150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Frederic Chopin, Nelson Freire a fost aplaudat, la Varșovia, ca protagonist în cel de-al doilea concert pentru pian al romanticului polonez.

În semn de omagiu, Radio România Muzical vă propune miercuri, 3 noiembrie, de la ora 10:00, o ediție In memoriam Nelson Freire, căruia îi este rezervată rubrica "Interpretul zilei! din cadrul emisiunii Arpeggio.