Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Krzysztof Penderecki s-a stins din viață

Publicat: duminică, 29 Martie 2020 , ora 11.28
Compozitorul și dirijorul Krzysztof Penderecki s-a stins din viață duminică, 29 martie 2020, la vârsta de 86 de ani. Numit de unii muzicologi cel mai mare compozitor polonez de secol XX, Krzysztof Penderecki s-a născut în Dêbica (sud-estul Poloniei), într-o familie multiculturală, cu origini armene, germane, poloneze și ucrainene. A studiat vioara și compoziția la Academia de Muzică din Cracovia. Profesori i-au fost Artur Malawski și Stanisław Wiechowicz. După finalizarea studiilor a fost angajat ca profesor la Academia din Cracovia. Din anul 1970 a predat compoziția la Yale School of Music.
Printre cele mai cunoscute creații ale lui Krzysztof Penderecki se numără "Cântec funebru pentru Victimele de la Hiroshima", Simfonia a III-a, St. Luke Passion, Recviemul polonez, "Anaklasis" și "Utrenia". De asemenea, muzicianul a mai scris opere, partituri orchestrale și camerale, concerte, piese corale pe texte biblice și muzică de film.
A fost distins de-a lungul carierei cu numeroase premii, între acestea - două premii Grammy, premiul Academiei Poloneze, Praemium Imperiale (Japonia) și Cannes Classical Award.
Larisa Clempuș