Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Premiile Grammy - ediția cu numărul 62

Publicat: marți, 28 Ianuarie 2020 , ora 0.00
Duminică, 26 ianuarie a avut loc ediția cu numărul 62 a Premiilor Grammy, sub titlul „(Un)Expect Everything”. În cadrul secțiunii dedicate muzicii clasice, Gustavo Dudamel și Orchestra Filarmonicii din Los Angeles au primit premiul pentru „Cea mai bună interpretare orchestrală”, cu discul „Norman: Sustain”; albumul este dedicat unei lucrări orchestrale semnate de compozitorul Andrew Norman intitulată „Sustain”; aceasta a avut premiera în anul 2018, fiind apreciată atât de critici, cât și de publicul larg.
Premiul pentru „Cea mai bună înregistrare de operă” a fost primit de albumul dedicat lucrării „Fantastic Mr. Fox” de Tobias Picker, înregistrată de Boston Modern Orchestra Project și Corul de Copii din Boston, sub bagheta lui Gil Rose. Distribuția albumului a fost alcătuită din mezzosoprana Krista River, tenorul Edwin Vega, baritonii John Brancy și Gabriel Preisser, alături de bas-baritonul Andrew Craig Brown.
Corul de Cameră din Houston, condus de Robert Simpson a câștigat premiul pentru „Cea mai bună interpretare corală”, pentru integrala lucrărilor corale de Maurice Duruflé. CD-ul a fost lansat în aprilie 2019 la casa de discul „Signum Classic”.
„Cea mai bună interpretare camerală” este premiul cu care au fost distinși membrii Cvartetului „Attacca” - violonistele Amy Schroeder și Keiko Tokunaga, violistul Nathan Schram și violoncelistul Andrew Yee. Aceștia au fost laureați pentru albumul intitulat „Orange”, cu lucrări semnate de Caroline Shaw.
Violonista scoțiană Nicola Benedetti, dirijorul român Cristian Măcelaru și Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost laureați cu Premiul Grammy la categoria 'Cea mai bună interpretare instrumentală solo' pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis - Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Suita pentru vioară - înregistrat la casa Decca.
Mezzosoprana Joyce DiDonato a fost laureată pentru albumul „Songplay”, un disc pe care artista a înregistrat lucrări diverse, de la arii semnate de Antonio Vivaldi, Giuseppe Giordani și Giuseppe Torelli, până la creații moderne, semnate de George Shearing, Duke Ellington sau Edith Piaf. Artista a fost laureată la categoria „Cel mai bun album solo vocal clasic”, pe disc fiind acompaniată de un ansamblu format din Craig Terry la pian, Chuck Israels la bas, Jimmy Madison la percuție, alături de trompetistul Charlie Porter și bandoneonistul Lautaro Greco.
„The Poetry of Places” este albumul semnat de pianista Nadia Shpachenko, laureată a premiului pentru „Cel mai bun compendiu clasic”. Discul propune ascultătorului o serie de lucrări semnate de diverși compozitori contemporani, de la Andrew Norman și Harold Meltzer, până la Hannah Lash și Nina C. Young.
Premiul pentru „Cea mai bună lucrare contemporană clasică” a fost primit de compozitoarea Jennifer Higdon, cu al său Concert pentru harpă și orchestră, interpretat de Yolanda Kondonassis și Orchestra Filarmonicii din Rochester, condusă de Ward Stare, pe albumul „American Rapture”.
Petre Fugaciu