Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

AUDIO. Opera News - 8 octombrie 2019

Publicat: marți, 8 Octombrie 2019 , ora 17.18

Sumarul rubricii "Opera News", difuzată marțea, în jurul orei 18.15, în cadrul emisiunii "Perpetuum mobile". Realizator Luminița Arvunescu

  • După ruptura - neașteptată și definitivă! - de Teatrul "Metropolitan" din New York și anularea tuturor angajamentelor artistice nord-americane, marele, unicul și "factotum" Placido Domingo a demisionat și din funcția de Director General al Operei din Los Angeles, instituție la înființarea căreia contribuise.

Domingo nu a participat nici la Festivitatea de acordarea Premiilor BATUTA din Mexico City de duminică seară, cu toate că-și anunțase prezența; ci a trimis doar un mesaj video de mulțumire pentru Premiul de Excelență oferit, la finalul căruia a adăugat că va fi totuși o Gală aniversară Domingo-60 de ani de la debutul în Mexic, anul viitor. Până atunci, prezențele sale artistice limitându-se la contractele semnate deja cu teatrele europene din: Madrid, Zurich, Viena și Londra pentru actuala stagiune.

  • După cele 2 decese anunțate miercurea trecută: decesul tenorului dominican Francisco Casanova (61 de ani) și cel al Divei afro-americane Jessye Norman (74 de ani) - sâmbătă după amiază s-a stins din viață, în urma unui infarct, tenorul italian Marcello Giordani (56 de ani).

Marcello Giordani și-a început cariera artistică în anul 1986 - renunțând la activitatea de până atunci în domeniul bancar și a fost în anii începutului de Mileniu III, unul dintre cei mai apreciați tenori, invitat permanent al Teatrelor "Metropolitan" din New York sau "Scala" din Milano. În urmă cu 5 ani, el a fost oaspetele Operei Naționale Române din București în calitate de membru în Juriul Concursului de Canto "Grand Prix de l'Opera" , precum și de artist, cântând pe scena operei bucureștene.

  • Concursul international de canto "George Enesco", de la Paris, a ajuns la ediția a VI-a. Joi, 10 octombrie, va avea loc Finala la secțiunea Mari amatori de artă vocală și Semifinala pentru Tineri profesioniști, iar vineri, Finala la secțiunea Tineri profesioniști desfășurată, pentru prima oară, cu acompaniament orchestral.

  • Tot la Paris, în perioada 5-8 decembrie, se va desfășura și Concursul pentru voce-pian "Nadia și Lili Boulanger", ajuns la ediția a X-a. S-a dat startul pentru înscrieri. Succes!

  • Și… în urmă cu câteva zile, soprana-vedetă Sonya Yoncheva (Foto) a născut cel de-al doilea copil al ei: o fetiță, care se va numi, Sophia! Yoncheva este căsătorită cu dirijorul elvețian de origine venezueleană Domingo Hindoyan cu care mai are un fiu, pe Mateo, care pe 6 octombrie a împlinit 5 ani.