Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Imago Mundi - concert la Budapesta în cadrul turneului 'Isvor. Constantin Brâncuși'

Publicat: marți, 20 Iunie 2017 , ora 0.00
Ansamblul bucureștean Imago Mundi susține astăzi un concert la Budapesta. Concertul face parte din cel mai nou proiect al ansamblului, intitulat "Isvor. Constantin Brâncuși". Concertul are loc astăzi, 20 iunie 2017, de la ora 19.00, în sala de spectacole din Benczúr Ház (Str. Benczúr 27, 1068 Budapesta), marcând ziua în care se împlinesc 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși, respectiv la aniversarea a 120 de ani de la primul contact al sculptorului cu arta lumii. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din capitala Ungariei.

Lansat în premieră la Berlin în decembrie 2016 (la invitația ICR "Titu Maiorescu" Berlin), proiectul "Isvor. Constantin Brâncuși", este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viață și operă este inspirat; este o reconstituire - vizuală și sonoră - a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Astfel, lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al "théâtre de l'absurde", interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român); sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.
Programul muzical este dublat de proiecții foto/video, o instalație în mișcare ce comentează vizual (și completează scenografic) universul sonor imaginat în spiritul și onoarea operei brâncușiene.
Nu în ultimul rând ansamblul "Imago Mundi" își propune să-l "recupereze" cultural pe Constantin Brâncuși - considerat deseori sculptor francez.

Mai multe detalii puteți afla de pe site-ul www.imagomundi.ro.
Irina Cristina Vasilescu