Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață Sir Neville Marriner

Publicat: duminică, 2 Octombrie 2016 , ora 20.56

Dirijorul Sir Neville Marriner s-a stins din viață duminică, 2 octombrie 2016, la vârsta de 92 de ani.

Șeful de orchestră, care deși a lucrat pentru perioade semnificative de timp cu ansambluri precum Orchestra de Cameră din Los Angeles, Orchestra din Minnesota sau Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart, se confundă cu formația pe care a înființat-o, a dirijat-o timp de decenii și pe care a condus-o până în ultimul moment din poziția de Președinte de onoare - Academia St. Martin in the Fields.

Paul Aylieff, președintele ansamblului, a spus la aflarea acestei vești: "Suntem îndurerați de ceea ce s-a întâmplat. Îi vom simți lipsa toți cei care l-am cunoscut și lucrat cu acest mare artist. Academia va continua în spiritul instaurat de Sir Neville Marriner."

Născut în anul 1924 la Lincoln, orașul în care a văzut lumina zilei un al simbol al muzicii engleze - compozitorul William Byrd -, în comitatul Lincolshire, Neville Marriner a studiat la Londra și la Paris. După război, când a luptat în armata britanică, a început să-și construiască o carieră ca violonist de Cvartetul de coarde Martin, Ansamblul Jacobin și în formația London Mozart Players, în paralel cu postul de membru al Orchestrei Simfonice din Londra. Experiența de violonist în orchestră și concertele susținute sub bagheta unor dirijori precum Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwangler și Herbert von Karajan, l-au pregătit pentru realizarea vieții sale - Academia St. Martin in the Fields.