Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Alexandra Dariescu marchează centenarul Alberto Ginastera în Norvegia

Publicat: joi, 31 Martie 2016 , ora 16.48

 Între celebrările anului muzical 2016 se regăsește și centenarul nașterii compozitorului argentinian Alberto Ginastera, printre cei mai reprezentativi autori pe care i-a avut spațiul celor două Americi în secolul XX. "The New York Times" face, recent, o trecere în revistă a evenimentelor prin care este marcat amintitul centenar în întreaga lume, iar între numele de artiști menționați figurează și unul românesc, cel al pianistei Alexandra Dariescu, stabilită acum în Marea Britanie.
 Pe 14 aprilie, la 3 zile de la momentul exact al centenarului, Alexandra Dariescu este, în Norvegia, solista Orchestrei Simfonice din Stavanger, cu John Storgårds la pupitrul dirijoral. Muziciana va interpreta, în primă audiție norvegiană, "Concierto Argentino", lucrare din 1935 dar care nu a mai fost prezentă pe afișe o lungă perioadă, până în 2011. Concertul, deși de tinerețe, oferă o perspectivă asupra originilor componistice ale lui Ginastera. Lucrarea este încadrată de "Povestiri din Nordul profund" de Hafliði Hallgrimsson și Simfonia a III-a semnată Serghei Rahmaninov.
 Iată și alte repere legate de centenar: la Filarmonica din Berlin, în 26-28 mai, Marie-Pierre Langlamet va interpreta Concertul pentru harpă al autorului omagiat.
 La Teatro Colón, "West-Eastern Divan Orchestra", ansamblul fondat de Daniel Barenboim, oferă, pe 29-30 iulie, Concertul pentru vioară, Michael Barenboim fiind solist.
 Iar astăzi, 31 martie, și mâine, Orchestra Simfonică din Basel are în program 3 dansuri din muzica baletului "Estancia" și Concertul pentru harpă - cu Xavier de Maistre - protagonist.

Ștefan Costache