Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

O mare orchestră americană își sărbătorește cei 120 de ani!

Publicat: luni, 22 Februarie 2016 , ora 16.12

 Lansarea unor medalii aniversare din metal prețios nu este deloc singura modalitate de a marca un moment semnificativ din existența unei instituții muzicale, nu că vreo orchestră simfonică ar declina o astfel de onoare; dar scena rămâne, totuși, locul perfect pentru a celebra succesul continuității și al longevității.
 Orchestra Simfonică din Pittsburg, spre exemplu, se întoarce în locul unde și-a susținut cel dintâi concert exact la data când acest fapt se petrecea, cu 120 de ani în urmă, pe scena de la Carnegie Music Hall din Oakland. În 27 februarie 2016, ansamblul va prezenta un program cu semnificație istorică, legat de ceea ce s-a întâmplat la aceeași dată în 1896. Va dirija austriacul Manfred Honneck, cel devenit, în 2007, al 9-lea director artistic din istoria orchestrei. Vor ține discursuri Manfred Honeck, membri ai orchestrei dar și invitați.
 Honneck înțelege mai bine ca mulți ce înseamnă istoria, tradiția, el însuși activând ca membru timp de un deceniu al Filarmonicii din Viena (înființată în 1842): "Mă simt extrem de mândru să fiu director artistic la Pittsburg, unde le urmez unor dirijori cu adevărat extraordinari - nu doar Mariss Jansons și Lorin Maazel, pe care i-am cunoscut personal - ci și altora, în contextul întregii istorii a ansamblului" - comentează Honneck.
 Orchestra Simfonică din Pittsburg a ales 3 pagini pentru concertul din 27 februarie care să oglindească începuturile: "Marș eroic" de Camille Saint-Saëns, inclus în chiar primul concert, "Marș festiv" semnat de Victor Herbert, director artistic între 1898 și 1904 și valsul "Viață de artist" de Johann Strauss.
 Orchestra Simfonică din Pittsburg a luat naștere ca urmare a unei donații de un milion de dolari, la valoarea anului 1895, făcută de filantropul Andrew Carnegie, cel al cărui nume este purtat, din 1891, de celebra Carnegie Hall din New York

Ștefan Costache