Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Sofia Coppola - debut în regia de operă

Publicat: joi, 11 Februarie 2016 , ora 16.45

 Regizoarea, scenarista, actrița și producătoarea americană de film Sofia Coppola, câștigătoare a unui premiu "Oscar" pentru "Lost in translation" din 2003, își va face debutul și pe teren operistic: se va întâmpla anul acesta, la Opera din Roma, unde va semna o nouă montare pentru "Traviata" de Verdi. Ea a fost aleasă de chiar celebrul designer de modă Valentino Garavani, fondatorul în vârstă de 83 de ani al casei Valentino și un susținător serios, prin fundația ce-i poartă numele, al Operei din Roma. Valentino se declară un admirator al Sofiei Coppola, și aceasta ca urmare a vizionării filmului ei, din 2006, dedicat Reginei Marie Antoinette a Franței (cu Kirsten Dunst în rolul principal). Se apreciază că susținerea lui Valentino Garavani este vitală pentru Opera din Roma într-un moment de criză financiară profundă și prelungită, pe care instituția îl traversează.
 Valentino Garavani se va implica personal și în elaborarea costumelor, de altfel. Se așteaptă ca viziunea cinematografică a Sofiei Coppola să marcheze punerea în scenă, despre care Carlo Fuortes, directorul general al Fundației Operei din Roma, apreciază că va rămâne un "eveniment memorabil".
 În rolul titular vor evolua, în alternanță, Francesca Dotto și Maria Grazia Schiavo, iar Antonio Poli și Arturo Chacón-Cruz vor putea fi urmăriți în rolul principal masculin. Sunt anunțate 15 spectacole, între 24 mai și 30 iunie 2016, despre care nimeni nu se îndoiește că vor beneficia de cea mai bună mediatizare. Rămâne de văzut și de cât succes se va bucura montarea în rândul nucleului tare al iubitorilor de operă din Italia.

Ștefan Costache