Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Cel mai longeviv ansamblu cameral britanic are un nou lider

Publicat: joi, 14 Ianuarie 2016 , ora 19.00

 Cvartetul de coarde "Allegri", formația camerală britanică având cea mai îndelungată activitate, a anunțat că are un nou lider - în persoana violonistului Martyn Jackson. Fost ocupant al primului pupitru în cvartetul "Cavaleri", Martyn Jackson îl înlocuiește pe Ofer Falk, cel care, după peste două decenii de activitate în această formulă instrumentală dorește să exploreze și alte teritorii.
 Format la Colegiul Regal de Muzică din Londra, Martyn Jackson are o activitate solistică ce a atins centre din Europa și Orientul Mijlociu. În paralel, el a servit în calitate de concert-maestru asociat Orchestra Simfonică din Londra, orchestra "Philharmonia" și Orchestra Simfonică BBC. El va fi coleg cu violonistul Rafael Todes, violista Dorothea Vogel și violoncelista Vanessa Lucas-Smith.
 Cvartetul "Allegri" a luat ființă în 1953, din inițiativa a doi muzicieni - Eli Goren și William Pleeth. În această istorie de peste șase decenii, în formație au activat 22 de membri - Martyn Jackson fiind al 23-lea. În 2004, împlinirea celor 50 de ani de activitate a fost marcată printr-o reunire emoționantă a actualilor și foștilor membri, în festivalul de la Llanfyllin, în Țara Galilor.
Printre particularitățile cvartetului "Allegri" - grija de a împrospăta permanent repertoriul, formația semnând primele audiții absolute pentru peste 60 de lucrări, între acestea figurând unele special compuse pentru cvartet de James MacMillan, Jonathan Harvey și Colin Matthews.

Ștefan Costache