Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Dimitrie Cantemir - evocat la Berlin

Publicat: miercuri, 10 Decembrie 2014 , ora 0.00
Personalitatea lui Dimitrie Cantemir – în centrul atenției unui simpozion internațional organizat vineri, 12 decembrie 2014, la Berlin. Academia de Științe Berlin – Brandenburg propune evenimentul „300 de ani de relații științifice româno-germane; Cantemir – un european al primului ceas”, destinat marcării a trei secole de când domnitorul și umanistul român a fost primit în rândurile Academiei Berlineze.
Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, este considerat drept unul din marii învățați ai timpului său, la confluența dintre est și vest. În anul 1714 a devenit membru al Societășii Regale Prusace de Științe din Berlin, fondată doar 14 ani mai devreme de Gottfried Willhelm Leibniz. A fost autorul celei dintâi istorii a Imperiului Otoman, diplomat și consilier al Țarului Petru I și unul dintre cei mai mari cunoscători ai muzicii otomane, el însuși compozitor.
Discursul de deschidere va fi ținut de către Günter Stock, președintele Academiei de Științe Berlin – Brandenburg. Din programul manifestării organizate de ICR Berlin face parte și momentul muzical propus de ansamblul de muzică veche Imago Mundi, care va interpreta, pe instrumente arhaice, piese autentice, din vremea lui Dimitrie Cantemir și chiar compoziții ale sale.