ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Muzica clasică în secolul XXI: prima aplicație ipad/iphone pentru muzică clasică

Publicat: marți, 21 Mai 2013 , ora 10.20

Au fost transmisiuni directe în cinema, sunetul HD, filmările de spectacole 3D, iar din mai 2013 muzica clasică are o nouă față pentru utilizatorii secolului XXI: în 16 mai, casa Deutsche Grammophon a pus în vânzare în App Store prima aplicație specială pentru ipad/iphone creată pentru muzica clasică.

Mai precis, în schimbul a 13 euro pentru ipad și 7 euro pentru iphone (prețurile maximale pentru full version), utilizatorul are o experiență ce poate părea ruptă din filmele SF: posibilitatea de a accesa 4 dintre cele mai bune înregistrări video ale Simfoniei a IX-a de Beethoven (dirijori Ferencz Fricsay, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein și John Eliot Gardiner) și posibilitatea de a trece în orice moment de la o versiune la alta doar prin mișcarea degetului pe ecran. Audiția este însoțită de o beatmap, de partitura integrală a simfoniei (versiunea originală, scrisă de mâna lui Beethoven în 1825, prezentată sincron cu muzica), de comentarii profesioniste, dar și de interviuri cu mari vedete ale muzicii clasice despre Simfonia a IX-a, printre ei, de exemplu, dirijorul Gustavo Dudamel.

Practic, utilizatorul are ceea ce se numește o experiență completă a cunoașterii Simfoniei a IX-a de Beethoven, una dintre cele mai cunoscute lucrări din muzica clasică, o experiență pe care numai tehnica modernă de astăzi o poate realiza.

Producătorii au pregătit și demo-urile gratuite, accesibile prin www.itunes.com, iar mai multe detalii despre aplicație și conținutul ei pot fi vizualizate la http://www.youtube.com/watch?v=3xNT6hqq6-Q&feature=youtu.be.

Pentru cine nu credea că muzica clasică este și pentru hipertehnicii oameni ai secolului XXI, iată o dovadă indubitabilă că da, muzica clasică este (mai ales) pentru oamenii secolului XXI.