ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Actualitatea internațională Înapoi

Tudor Torge s-a calificat în etapa a II-a a Concursului Concertino Praga 2021

Publicat: marți, 30 Martie 2021 , ora 0.00
Luni, 29 martie 2021, au fost anunțați cei 25 de muzicieni care s-au calificat în etapa a doua a Concursului Concertino Praga, una din cele mai prestigioase competiții destinate tinerilor instrumentiști, derulată sub egida Uniunii Europene de Radio. În prima etapă a fost un număr record de participanți - 58 din 14 țări. Radio România Muzical a propus pentru ediția 2021 patru muzicieni: Tudor Torge - chitară, Ștefan Iordachi - violoncel, Ioana Tomescu - clarinet și Sofia Smărăndescu - vioară. Dintre aceștia, a fost admis în etapa următoare chitaristul Tudor Torge, care a înregistrat pentru Concursul Concertino Praga piese de Fernando Sor, Agustin Barrios Mangore, Dionisio Aguado, Heitor Villa-Lobos și Roland Dyens.
Tudor Torge învață la Liceul Teoretic "Avram Iancu" din Cluj-Napoca și frecventează cursurile Școlii de Muzică "Augustin Bena". De la 7 ani, a început studiul chitarei clasice, sub îndrumarea profesoarei Viorela Filimon. De atunci, talentul său a fost remarcat la diverse concursuri unde a câștigat peste 40 de premii atât în țară, cât și în străinătate, cum ar fi cele de la Competițiile internaționale "Pleven Guitar Festival" din Bulgaria, la "Guitar Art Festival" din Belgrad - Serbia, "Guitar Foundation of America" și Moscow Music Online.
De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu artiști și profesori renumiți cum ar fi Gabriel Bianco, Pavlovits Dávid, Alexis Muzurakis, Liviu Georgescu, Pusztai Antal și Álmos Tóth. Tudor Torge susține și diverse concerte caritabile, unde, de obicei, evoluează împreună cu sora sa, violonista Mara Torge.
În ultima vreme, înregistrările au luat locul prezenței fizice pe scenă. Astfel, bucuria de a cânta a îmbrăcat alte forme: Tudor Torge are propriul canal de youtube, acolo își așteaptă nerăbdător aplauzele, acum sub formă de likeuri, prin postările pe care le face.
Jurizarea celor 25 de tineri muzicieni participanți în etapa a doua a Concursului Concertino Praga 2021 si anunțarea rezultatelor se vor face la sfarsitul lunii aprilie. Cei mai buni 4 instrumentiști vor fi admiși în finala concursului, care va avea loc în luna septembrie a acestui an.
Ioana Marghita