Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață dirijorul japonez Seiji Ozawa

Publicat: vineri, 9 Februarie 2024 , ora 12.44

Marți, 6 februarie 2024, s-a stins din viață dirijorul japonez Seiji Ozawa, director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston timp de 29 de ani, cel mai lung mandat din istoria orchestrelor americane.

Seiji Ozawa a studiat sub îndrumarea lui Herbert von Karajan și Leonard Bernstein și a condus din poziția de director muzical Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonică din San Francisco, dar și Festivalul de la Ravinia. Printre distincțiile primite de-a lungul carierei se numără Crucea de Onoare Austriacă pentru Știință și Artă, clasa I în anul 2002, Ordinul Culturii, cea mai înaltă distincție din Japonia, în 2008, iar în anul 2015 a fost numit membru al Kennedy Center.

La începutul anului 2010, Seiji Ozawa a fost operat de cancer esofagian. Problemele de sănătate permanente i-au limitat programul de concerte, dar, cu toate acestea, a avut apariții ocazionale, în special în Festivalul Saito Kinen, pe care l-a fondat în anul 1992, redenumit mai târziu Festivalul Seiji Ozawa Matsumoto în onoarea sa.

Dirijorul s-a stins din viață în locuința sa din Tokyo, cauza anunțată a decesului fiind insuficiența cardiacă.

Dumnezeu să îl odihnească!

Sarah Natsis