Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață compozitorul și dirijorul maghiar Péter Eötvös

Publicat: luni, 25 Martie 2024 , ora 7.57

Ieri, 24 martie, s-a stins din viață, la vârsta de 80 de ani, compozitorul și dirijorul maghiar Péter Eötvös, figură de referință a componisticii moderne. Născut în 1944 la Odorheiu Secuiesc, regretatul muzician a fost admis la doar 14 ani la Academia de muzică "Franz Liszt" din Budapesta, ulterior obținând o bursă la Köln, unde a studiat compoziția sub îndrumarea lui Bernd Alois Zimmermann. Din 1967, s-a stabilit în străinătate și a dirijat decenii la rând orchestrele simfonice din Berlin, Munchen, Londra și Viena.

De-a lungul carierei sale, Peter Eötvös a fost un susținător neobosit al muzicii contemporane, promovând dialogul între artiști din diferite culturi și discipline. De asemenea, regretatul muzician a derulat și o valoroasă activitate pedagogică ca profesor de compoziție la Universitățile de muzică din Köln și din Karlsruhe și a înființat "Institutul Internațional Eötvös" în 1991 și Fundația "Peter Eötvös", în 2004, la Budapesta pentru tineri compozitori și dirijori. A fost laureat al Premiului Kossuth și a primit Premiul pentru întreaga activitate în cadrul Festivalului "György Cziffra" pentru contribuția sa remarcabilă în domeniul muzicii contemporane în calitate de compozitor și dirijor.

Creația lui Péter Eötvös cuprinde opere și madrigaluri, dar și partituri pentru teatru și cinematografie. Ultima sa operă, "Valuska" a avut premiera la Budapesta în decembrie anul trecut.