Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață celebrul compozitor Vangelis

Publicat: vineri, 20 Mai 2022 , ora 0.00
Vangelis Papathanasiou, compozitorul grec care a compus celebra muzică pentru filmele „Carele de foc”, "Blade Runner" sau "1492" a trecut în eternitate marți, 17 mai 2022, la vârsta de 79 de ani, a anunțat joi agenția de presă Athens News Agency. Decesul a survenit într-un spital din Franța, unde artistul era internat.
Născut pe 29 martie 1943 la Volos, în regiunea Tesalia, a început să cânte la pian de la vârsta de 4 ani. În mare parte autodidact, Vangelis a crescut în Atena și a format prima sa trupă în 1963, numită Forminx, care cânta muzica pop a vremii: rock'n'roll în ritm alert, balade și cover-uri după Beatles. Trupa s-a despărțit în 1966, iar Vangelis a devenit scenarist și producător, lucrând pentru alți muzicieni și scriind coloanele sonore ale unor filme grecești. Doi ani mai târziu, a plecat la Paris pentru a-și continua cariera, unde a format cvartetul de rock progresive Aphrodite's Child cu greci expatriați, printre care Demis Roussos. Single-ul lor Rain and Tears a fost un succes în toată Europa, ajungând pe primul loc în topurile franceze, belgiene și italiene și în Top 30 în Marea Britanie. După destrămarea formației, Vangelis s-a întors la muzica de film și televiziune. S-a mutat la Londra și a semnat un contract solo cu RCA Records: LP-urile sale Heaven and Hell (1975) și Albedo 0.39 (1976) au ajuns fiecare în Top 40 în Marea Britanie.
Vangelis a continuat să scrie muzică de film pe parcursul anilor 1970, iar în anii 1980 a atins apogeul carierei sale, odată cu apariția coloanei sonore a filmului "Carele de foc", pentru care a primit Premiul Oscar. "Muzica mea nu încearcă să evoce emoții precum bucuria, dragostea sau durerea din partea publicului. Pur și simplu se potrivește cu imaginea", mărturisea regretatul muzician.