Actualitatea internațională Înapoi

Povestea lui Steve Jobs - subiect pentru o nouă operă

Publicat: luni, 5 Octombrie 2015 , ora 16.54

Povestea și personalitatea lui Steve Jobs, cunoscutul co-fondator Apple, au devenit subiectul unei opere pe care o semnează compozitorul american Mason Bates, ce își va avea premiera absolută în 2017, la Opera din Santa Fe. În vârstă de 38 de ani, Bates trăiește în momentul de față în zona Bay Area și are, astfel, șansa unui contact direct cu acest spațiu al avangardei tehnologice, mai ales cu Silion Valley, unde își are sediul și Apple Inc. "Sunt persoane foarte creative." - e de părere muzicianul, vorbind în general despre cei care se ocupă de domeniul IT. "M-am gândit că trebuie să existe o modalitate de a scrie ceva despre o personalitate din acest domeniu care să fie subiectul central. Iar Steve Jobs atinge fațete dintre cele mai diverse, ce țin de creativitate, tehnologie și de latura pur și simplu umană."
 Opera despre complicata poveste personală și profesională a celui stins din viață în 2011, la 56 de ani, în urma unui cancer pancreatic, se va numi "(R)evoluția lui Steve Jobs".
 Fondatorul Apple a devenit deja subiectul a două filme: cel din 2013, intitulat "Jobs", cu Ashton Kutcher, o realizare foarte criticată și filmul "Steve Jobs" ce va fi lansat în S.U.A. pe 23 octombrie 2015, avându-l pe Michael Fassbaender în rolul titular. De asemenea, Walter Isaacson este autorul unei scrieri monografice, apărute în 2011, care s-a dovedit un mare succes de piață.
 Mason Bates se numără printre cei mai apreciați compozitori americani ai momentului - este, de altfel, după John Adams, cel mai cântat de către orchestrele americane, conform unei statistici întocmite pentru stagiunea 2014-2015. În ianuarie 2015 a fost numit compozitor-în-rezidență al Centrului Kennedy din Washington, poziție creată în premieră cu această ocazie.

Ștefan Costache