Actualitatea internațională Înapoi

Oslo World Music Festival

Publicat: luni, 10 Noiembrie 2014 , ora 10.20

A devenit o tradiție în capitala Norvegiei ca la finalul lui octombrie și începutul lunii noiembrie să se desfășoare un amplu eveniment internațional consacrat multiplelor forme de exprimare stilistică reunite sub titulatura generică World Music.

Intr-un oraș care poate fi destul de friguros și întunecat în această perioadă ambianța muzicală a numeroaselor concerte organizate în spații diferite aduce adesea o explozie de căldură și culoare cu tentă exotică, venită din zone geografice precum Africa, Asia sau America Latină.

După 20 de ani

Au trecut două decenii de la o primă ediție ce a concretizat o colaborare între țările nordice; lărgindu-și treptat aria de cuprindere, festivalul se desfășoară sub această denumire din 2002, extinderea sa ajungând în 2012 la 300 de artiști participanți care au evoluat în 14 locuri diferite ale marelui oraș norvegian. Anul trecut (când s-a derulat ediția XX) afișul a punctat 18 scene de concert unde publicul a putut să aleagă între flamenco și soul nigerian, fado și sonorități electronice, muzici cu accente hip hop sau dessert blues.

Oslo World Music Festival 2014

Din 28 octormbrie până în 2 noiembrie 2014 la Oslo au venit în jur de 300 de artiști ai unor generații diverse, de pe continente diferite, programați pe cele 16 scene ale festivalului. Nume de tradiție precum Khaled, Melingo, Ebo Taylor (ilustrând rezonațele muzicale din nordul Africii, din Argentina sau Ghana) au stat alături de voci mai tinere ca Fatima, Souad Massi sau Bafana Nhlapo, purtătoare ale unui mesaj de sinteză estetică într-o epocă a confluențelor stilitice.