Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra de Cameră Națională Daneză, recent desființată, revine în atenție

Publicat: duminică, 1 Februarie 2015 , ora 0.00
Orchestra de Cameră Națională Daneză revine în atenție și își reia, se pare, activitatea. Ansamblul, care ținea de Radiodifuziunea publică de la Copenhaga și are o istorie de 3 sferturi de secol, a fost desființat la 1 ianuarie 2015 după 4 luni de la anunțul oficial, ca urmare a tăierilor de fonduri destinate formațiilor muzicale ale instituției; iar faptul a stârnit un val de reacții internaționale de indignare și de susținere.
Ansamblul a pus în practică o campanie creativă și, în același timp, foarte eficientă care să ducă la dorita revenire în fața publicului. Campania nu a constat numai în momente în care membrii săi au cântat tango în spații publice și au susținut concerte în centre comerciale, ci și într-un demers derulat de site-ul kickstarter.com – cea mai mare platformă online destinată strângerii de fonduri pentru sprijinirea proiectelor artistice. Și, grație și încăpățânării cu care membrii orchestrei au refuzat să accepte desființarea, ansamblul a strâns acum suficienți bani pentru a se salva de pe marginea prăpastiei.
Concret, obiectivul platformei kickstarter a fost strângerea a 3 milioane de coroane daneze - echivalentul a 300 000 de lire sterline. O treime a fost adunată de la susținători iar restul – de la comunitatea daneză a oameilor de afaceri. În consecință, a fost concepută o nouă structură a orchestrei și o nouă strategie a prezențelor publice, care vor fi dintre cele mai diverse, de la cele consacrate la implicarea în proiecte pop și rock.
Astăzi, 1 februarie, Orchestra de Cameră Națională Daneză revine în atenție cu un concert de binefacere susținut sub bagheta lui Adam Fischer, dirijorul său principal. Programul este integral Mozart, compozitorul pentru a cărui interpretarea formația și-a dobândit o reputație specială, și cuprinde simfoniile nr. 25 și 35 și motetul „Exultate, jubilate”. De acum, numele ansamblului va fi unul mai scurt, și anume Orchestra Daneză de Cameră.