Actualitatea internațională Înapoi

Muzicianul suedez Martin Fröst suferă de Boala Ménière

Publicat: miercuri, 4 Noiembrie 2015 , ora 16.43

Muzicianul suedez Martin Fröst, unul dintre cele mai respectate nume ale clarinetului în momentul de față, și-a anulat, din motive de sănătate, debutul ce era programat pentru 11 noiembrie 2015, ca solist al Orchestrei de Cameră St. Paul din Statele Unite ale Americii. Martin Fröst, în vârstă de 45 de ani, a fost diagnosticat cu Boala Ménière și și-a contramandat întreaga agendă de apariții publice până la finalul lunii decembrie.
Boala Ménière, de care se va trata, este o afectiune a urechii interne care se manifestă prin episoade spontane de vertij insotite de scăderea auzului, de tinitus și de senzatie de presiune la nivelul urechii. În cele mai multe cazuri suferinzii sunt persoane cu vârste între 40 si 50 ani iar cauza, încă neconfirmată științific, pare să fie stresul.
Pe 11 și 12 noiembrie, Martin Fröst ar fi urmată să prezinte, în premieră americană, proiectul său Genesis - o ambițioasă mixtură de lucrări din diverse epoci și stiluri, ce evidențiază interferența dintre muzica tradițională, cea sacră veche și muzica clasică. Artistul ar fi urmat și să însoțească Orchestra de Cameră St. Paul într-un turneu asiatic. Se speră ca afecțiunea să fie vindecată până la începutul anului viitor.
Martin Fröst va fi înlocuit, în concertele amintite, de clarinetistul Alexander Fiterstein.

Ștefan Costache