Actualitatea internațională Înapoi

Medalia de Aur a Societății Regale Filarmonice - decernată lui Sir Peter Maxwell Davies

Publicat: marți, 23 Februarie 2016 , ora 17.14

Societatea Regală Filarmonică din Londra a acordat recent, pentru a 102-a oară, Medalia de Aur, cea mai înaltă distincție a prestigiosului for britanic. Aceasta i-a revenit compozitorului Sir Peter Maxwell Davies, născut în 1934, printre cele mai respectate figuri ale muzicii britanice contemporane.
"Sunt absolut încântat și cum nu se poate mai onorat să primesc Medalia de Aur a Societății" - a comentat artistul, care a avut și calitatea, începând din 2004, de Maestru al Muzicii Reginei.
 Distincția a fost decernată pentru prima oară în 1870, în plină Epocă Victoriană, pentru a marca, atunci, centenarul nașterii lui Ludwig van Beethoven. Anterior, medalia le-a revenit altor nume mari, precum Johannes Brahms, Ralph Vaughn-Williams, Richard Strauss și Igor Stravinski. Mai recent, tot de medalie s-au bucurat și Pierre Boulez, Henri Duttileux sau György Kurtág.


"Peter Maxwell Davies a redefinit ceea ce înseamnă să fii compozitor, inpirând noi generații de muzicieni." - și-a argumentat decizia Societatea Regală Filarmonică din Londra.

Ștefan Costache