Actualitatea internațională Înapoi

Concursul Haciaturian s-a derulat anul acesta integral online

Publicat: marți, 16 Iunie 2020 , ora 0.00
Concursul Internațional Haciaturian, dedicat în acest an viorii, s-a derulat, din cauza contextului actual, exclusiv online. Cei 18 concurenți din 13 țări au cântat prin intermediul unei aplicații noi, atât în etapele eliminatorii, cât și în cea finală, de concert. Orchestra de Stat a Armeniei, cu sediul la Yerevan, a fost dirijată de Sergey Smbatyan, iar soliștii au cântat fiecare din țara lui/a ei de reședință.
Aceasta este prima dată când o competiție de acest gen se derulează exclusiv în mediul online.
Concursul Internațional Haciaturian, înființat în anul 2003 și deschis, prin rotație, violonceliștilor, pianiștilor, violoniștilor și dirijorilor, s-a încheiat ieri, în 15 iunie. Numele laureaților nu a fost încă anunțat.
Premiul I este în valoare de 10.000 de dolari, premiul II de 5.000 de dolari, iar premiul III de 3.000 de dolari. Se acordă, de asemenea, premii pentru Cea mai bună interpretare a unui opus pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, Cea mai bună interpretare a unui Capriciu de Niccolò Paganini, Cea mai bună interpretarea a unei Romanțe de Ludwig van Beethoven și Ce mai bună interpretare a unui Cântec-poem de Aram Haciaturian - toate aceste creații fiind impuse în prima etapă. În plus organizatorii recompensează cu premii și interpretările unor partituri prezentate de concurenți în runda a doua: Sonată și Dans de Haciaturian. Nu în ultimul rând există un Premiul al publicului, ce constă în interpretarea unui concert în stagiunea 2021/22 a Orchestrei Simfonice de Stat a Armeniei.
Irina Cristina Vasilescu