ACUM:
17.00
Arpeggio (R)
Beethoven & more pentru două ore.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Actualitatea internațională Înapoi

Centenar Constantin Silvestri la Paris

Publicat: luni, 16 Septembrie 2013 , ora 0.00
Orchestra The London Schubert Players va susține un concert omagial "Centenar Constantin Silvestri: Cântecul fără de sfârșit - celebrarea prieteniei dintre Enescu și Silvestri", pe 16 septembrie, la Ambasada României din Paris, informează site-ul Institutului Cultural Român din capitala Franței.
Legendarul dirijor, compozitor și pianist român Constantin Silvestri (1913 - 1969) a deținut consecutiv posturile de dirijor permanent al orchestrelor Filarmonicii din București, Radiodifuziunii Naționale și Operei Române. Comparat cu Herbert von Karajan și Sir John Barbirolli, Silvestri a rămas însă în istoria muzicii ca fiind dirijorul care a transformat Bournemouth Symphony Orchestra din Anglia dintr-un ansamblu de provincie într-unul cu reputație internațională, în perioada 1961 - 1969, când s-a aflat la pupitrul acestuia.
Între 1959 și 1961, Silvestri a trăit la Paris, unde a primit prestigioase trofee, printre care premiul I al Academiei Charles Cross, pentru discul cu "Simfonia Din Lumea Nouă", de Antonin Dvorak, și Grand Prix du Disque, pentru "Dixtuorul de suflători", de George Enescu.
Silvestri este considerat cel mai mare compozitor român după Enescu. Cărările celor doi venerați muzicieni s-au întâlnit de mai multe ori în cursul vieții lor. Enescu i-a onorat lui Silvestri compozițiile cu prestigiosul premiu Enescu și dirijându-i el însuși una dintre lucrări - "Toccata". La rândul său, Silvestri a dirijat în primă audiție multe lucrări de Enescu, inclusiv premiera română a operei "Oedipe".
Orchestra The London Schubert Players este compusă din Anda Anastasescu - pian, Cozmin Sime - bariton, Natalia Lomeiko - vioară, Yuri Zhislin - violă, Nikolay Ginov - violoncel și Mihai Crețu - contrabas.
Participarea la concertul omagial se face doar pe bază de rezervare.