Actualitatea internațională Înapoi

56 posturi de radio participă azi la proiectul "Odă pentru pace'

Publicat: joi, 10 Martie 2022 , ora 0.00

În data de 10 martie, 56 posturi de radio membre ale Uniunii Europene de Radio, din 32 țări - Europa, dar și Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, vor difuza Simfonia a IX-a de Beethoven, integral sau fragmentar, în semn de solidaritate cu Ucraina și Radioul public ucrainean. 

Tema părții a patra este din anul 1972 imnul Consiliului Europei, ulterior devenind și Imn al Uniunii Europene. Fiecare radiodifuziune participantă propune o înregistrare într-o versiune interpretativă din arhiva proprie.

"Radiourile publice împreună - Odă păcii / Opriți războiul din Ucraina" este titlul proiectului inițiat de Radio România, mai precis, de redactorul șef Radio România Muzical, Cristina Comandașu, care amintește în declarația ei despre simbolurile la care trebuie să ne raportăm în timpuri dificile, pe care unii dintre noi le apără, în prezent, cu viața.

Jean-Philip De Tender, director general adjunct EBU afirmă: "Prin această inițiativă propusă de Radio România, susținută de un număr mare de radiouri dedicate muzicii clasice, radiourile membre EBU demonstrează încă o dată puterea muzicii, care aduce alinare, compasiune și sprijin. A construi o multitudine de legături între ființele umane, ascultători de radio și muzicieni din întreaga lume, rămâne în centrul valorilor radiourilor publice".

La Radio România Muzical, Simfonia a IX-a de Beethoven va putea fi ascultată integral în data de 10 martie, de la ora 10.00. Versiunea propusă este realizată în 1972 de Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Igor Markevitch, celebru dirijor născut la Kiev într-o veche familie de intelectuali ucraineni, devenit cetățean italian și francez, care a locuit în Elvetia si a fost luptător în rezistența italiană anti-nazistă în al doilea razboi mondial: un adevărat european. Soliști au fost Gheorghe Crăsnaru, Valentin Teodorian, Elisabeta Cartiș, Martha Kessler.

Tema din Simfonia a IX-a - Imnul Uniunii Europene va fi difuzată pe 10 martie și de Radio România Actualități (ora 11.15) și Radio România Cultural (ora 10.00).

Aceeași temă va putea fi ascultată în 10 martie pe întreg teritoriul României, în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" propus de Radio România Muzical în spații neconvenționale: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, librării etc.

Mai multe instituții muzicale s-au alăturat acestei inițiative și vor include tema Imnului Uniunii Europene în debutul concertelor lor din 10/11 martie: Filarmonicile din București, Brașov, Sibiu, Ploiești, Oradea, Cluj-Napoca și Opera Națională București.